Uspešni nastavljači tradicije zadrugarstva

Najbolje iz Srbije

17.08.2021. - 09:30

Uspešni nastavljači tradicije zadrugarstva

Zadruge u Srbiji imaju tradiciju dugu 126 godina i značajnu ulogu u razvoju poljoprivrede i unapređenju uslova života na selu. Srbija je donela niz mera u cilju preporoda srpskog sela, a jedan od glavnih prioriteta upravo je obnova zemljoradničkog zadrugarstva. Jedan od uspešnih primera je zadruga ,,Mihajlovac'' iz smederevskog kraja

Smederevo je grad bogat zadružnom istorijom i tradicijom, pre svega zahvaljujući Mihajlu Avramoviću koji je osnivač prve zemljoradničko-kreditne zadruge u Vranovu 1894. godine.
 
Uspešni nastavljači tradicije zadrugarstva

Privatna arhiva

Potrebno je naglasiti da Smederevo kao grad koji geografski pripada Podunavskom okrugu, ima niz predispozicija da postane i primer i lider uspešnog zadrugarstva, o čemu svedoče i brojne zemljoradničke zadruge koje su otvorene u Smederevu poslednjih godina.
 
Uspešni nastavljači tradicije zadrugarstva

Privatna arhiva

Selo Mihajlovac, u odnosu na regionalnu raspodelu grada Smedereva, pripada šumadijskim selima sa izrazitim pogodnostima za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Zadruga ,,Mihajlovac'' iz Mihajlovca je osnovana 1992. godine, a njena osnovna delatnost je ratarska proizvodnja koja se odvija na površini od 60 hektara. Od nedavno se bave i voćarskom proizvodnjom gde su uz pomoć državnih subvencija podigli zasad jabuke na površini od šest hektara.
 
Uspešni nastavljači tradicije zadrugarstva

Privatna arhiva

Prema rečima zamenice direktora zadruge Zorice Pešić, obavljaju i redovni otkup mleka i ratarskih kultura od drugih poljoprivrednih proizvođača na teritoriji šumadijskih, ali i moravskih sela, čime olakšavaju kolektivni plasman proizvoda.
 
Uspešni nastavljači tradicije zadrugarstva

Privatna arhiva

Ovim gestom, a zahvaljujući uspešnom poslovanju koje zadruga ostvaruje, selo Mihajlovac je opstalo i zadržalo dobar deo mlađe populacije, kao i mogućnost ostvarenja dodatnog prihoda za stanovnike okolnih seoskih Mesnih zajednica.
 
Značaj i doprinos koji ova zadruga ima u selu Mihajlovac je veliki, pa je važno da se i u budućnosti nastavi takva tradicija jer je to način da se ovo selo održi.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).