Успешни настављачи традиције задругарства

Најбоље из Србије

17.08.2021. - 09:30

Успешни настављачи традиције задругарства

Задруге у Србији имају традицију дугу 126 година и значајну улогу у развоју пољопривреде и унапређењу услова живота на селу. Србија је донела низ мера у циљу препорода српског села, а један од главних приоритета управо је обнова земљорадничког задругарства. Један од успешних примера је задруга ,,Михајловац'' из смедеревског краја

Смедерево је град богат задружном историјом и традицијом, пре свега захваљујући Михајлу Аврамовићу који је оснивач прве земљорадничко-кредитне задруге у Вранову 1894. године.
 
Успешни настављачи традиције задругарства

Приватна архива

Потребно је нагласити да Смедерево као град који географски припада Подунавском округу, има низ предиспозиција да постане и пример и лидер успешног задругарства, о чему сведоче и бројне земљорадничке задруге које су отворене у Смедереву последњих година.
 
Успешни настављачи традиције задругарства

Приватна архива

Село Михајловац, у односу на регионалну расподелу града Смедерева, припада шумадијским селима са изразитим погодностима за бављење пољопривредном производњом. Задруга ,,Михајловац'' из Михајловца је основана 1992. године, а њена основна делатност је ратарска производња која се одвија на површини од 60 хектара. Од недавно се баве и воћарском производњом где су уз помоћ државних субвенција подигли засад јабуке на површини од шест хектара.
 
Успешни настављачи традиције задругарства

Приватна архива

Према речима заменице директора задруге Зорице Пешић, обављају и редовни откуп млека и ратарских култура од других пољопривредних произвођача на територији шумадијских, али и моравских села, чиме олакшавају колективни пласман производа.
 
Успешни настављачи традиције задругарства

Приватна архива

Овим гестом, а захваљујући успешном пословању које задруга остварује, село Михајловац је опстало и задржало добар део млађе популације, као и могућност остварења додатног прихода за становнике околних сеоских Месних заједница.
 
Значај и допринос који ова задруга има у селу Михајловац је велики, па је важно да се и у будућности настави таква традиција јер је то начин да се ово село одржи.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).