Zanat predaka na Uneskovoj listi

Najbolje iz Srbije

05.02.2021. - 09:30

Zanat predaka na Uneskovoj listi

Zlakusko lončarstvo upisano je 16. decembra 2020. godine na Svetsku listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta koju vodi UNESCO

Priznata tehnika nematerijalnog kulturnog nasleđa sastoji se u izradi keramičkih posuda namenjenih pripremi hrane sa materijalom sačinjenim od gline i minerala kalcita. Od njega se spiralno zida posuda na grnčarskom kolu. Predmet se kasnije predgreva u sušari, a potom peče na otvorenoj vatri od 700 stepeni. To je način izrade posuda koji je u selu Zlakusa kod Užica poznat preko 300 godina.
 
Zanat predaka na Uneskovoj listi

Privatna arhiva

Nominaciju su podneli Etnografski muzej, Muzej Staro selo Sirogojno i Udruženje lončara “Zlakusa“, uz podršku Ministarstva kulture Srbije. Inače, u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije zlakusko lončarstvo upisano je još 2012. godine.
 
Zanat predaka na Uneskovoj listi

Privatna arhiva

“Izrada grnčarije na drevan način mukotrpan je posao. U zlakuske radionice glina se dovozi u krupnim komadima i usitnjavana drvenim maljem ili sekirom. Kada se očisti od korenja i kamenja, glina se “kiseli” u čabru 24 časa. Nakon što se odstrani suvišna voda, glina se opet čisti od zaostalih krupnih nečistoća. Mineral kalcit peče se i usitnjava velikim drvenim maljem u stupi ili na širem kamenu ukopanom u zemlji i prosejava, pa se gaženjem meša sa glinom. Masa se potom mesi rukama i obrađuje na ručnom kolu.
 
Zanat predaka na Uneskovoj listi

Privatna arhiva

Tu majstor pokazuje pravo umeće. Komad gline u obliku diska posipa samlevenim kalcitom da se ne lepi i formira dno posude i njen zid. Zatim, spiralno namotava nove komade i tako nastavlja da gradi posudu. A svaki komad opet dobro izmesi i očisti, da bi posebnim alatom i okretanjem vitla jednom rukom posudu doradio.
 
Zanat predaka na Uneskovoj listi

Privatna arhiva

Posle ukrašavanja, na lonce manjih dimenzija dodaju se drške i peku se na otvorenoj vatri”, objašnjava predsednik udruženja lončara „Zlakusa“ Darko Tešić.
 
Tešić kaže da je cilj nominacije bio da se od zaborava sačuva ovaj tradicionalni zanat iz Zlakuse.
 
Zanat predaka na Uneskovoj listi

Privatna arhiva

„Nadamo se da ćemo ovim uspeti da sačuvamo zanat, da ne dođe do njegovog nestajanja, s obzirom da je 90-ih godina bio na pragu izumiranja. Tada je Međunarodna kolonija umetničke keramike oživela ovaj u svetu jedinstven način izrade proizvoda sa materijalom koji se može naći samo na ovom geografskom području. Takođe, ovako će se odvojiti ručno izrađena grnčarija od mašinske, za koju se odlučio deo majstora iz Zlakusa, a to je i jedan od razloga zbog čega prava, ručno izrađena grnčarija po vekovnoj tradiciji ima poseban sertifikat za svaki proizvod pojedinačno“, kaže Tešić.
 
Zlakuško lončarstvo upisano je na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva i tako postalo četvrti element na Uneskovoj listi iz Republike Srbije, pored krsne slave, kola i pevanja uz gusle.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).