Занат предака на Унесковој листи

Најбоље из Србије

05.02.2021. - 09:30

Занат предака на Унесковој листи

Злакуско лончарство уписано је 16. децембра 2020. године на Светску листу нематеријалног културног наслеђа света коју води UNESCO

Призната техника нематеријалног културног наслеђа састоји се у изради керамичких посуда намењених припреми хране са материјалом сачињеним од глине и минерала калцита. Од њега се спирално зида посуда на грнчарском колу. Предмет се касније предгрева у сушари, а потом пече на отвореној ватри од 700 степени. То је начин израде посуда који је у селу Злакуса код Ужица познат преко 300 година.
 
Занат предака на Унесковој листи

Приватна архива

Номинацију су поднели Етнографски музеј, Музеј Старо село Сирогојно и Удружење лончара “Злакуса“, уз подршку Министарства културе Србије. Иначе, у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије злакуско лончарство уписано је још 2012. године.
 
Занат предака на Унесковој листи

Приватна архива

“Израда грнчарије на древан начин мукотрпан је посао. У злакуске радионице глина се довози у крупним комадима и уситњавана дрвеним маљем или секиром. Када се очисти од корења и камења, глина се “кисели” у чабру 24 часа. Након што се одстрани сувишна вода, глина се опет чисти од заосталих крупних нечистоћа. Минерал калцит пече се и уситњава великим дрвеним маљем у ступи или на ширем камену укопаном у земљи и просејава, па се гажењем меша са глином. Маса се потом меси рукама и обрађује на ручном колу.
 
Занат предака на Унесковој листи

Приватна архива

Ту мајстор показује право умеће. Комад глине у облику диска посипа самлевеним калцитом да се не лепи и формира дно посуде и њен зид. Затим, спирално намотава нове комаде и тако наставља да гради посуду. А сваки комад опет добро измеси и очисти, да би посебним алатом и окретањем витла једном руком посуду дорадио.
 
Занат предака на Унесковој листи

Приватна архива

После украшавања, на лонце мањих димензија додају се дршке и пеку се на отвореној ватри”, објашњава председник удружења лончара „Злакуса“ Дарко Тешић.
 
Тешић каже да је циљ номинације био да се од заборава сачува овај традиционални занат из Злакусе.
 
Занат предака на Унесковој листи

Приватна архива

„Надамо се да ћемо овим успети да сачувамо занат, да не дође до његовог нестајања, с обзиром да је 90-их година био на прагу изумирања. Тада је Међународна колонија уметничке керамике оживела овај у свету јединствен начин израде производа са материјалом који се може наћи само на овом географском подручју. Такође, овако ће се одвојити ручно израђена грнчарија од машинске, за коју се одлучио део мајстора из Злакуса, а то је и један од разлога због чега права, ручно израђена грнчарија по вековној традицији има посебан сертификат за сваки производ појединачно“, каже Тешић.
 
Злакушко лончарство уписано је на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства и тако постало четврти елемент на Унесковој листи из Републике Србије, поред крсне славе, кола и певања уз гусле.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).