Zaveštanje budućim generacijama Vranjanaca

Najbolje iz Srbije

23.11.2022. - 09:30

Zaveštanje budućim generacijama Vranjanaca

Dragan Mininčić Ciga poznati je Vranjanac koji je još kao srednjoškolac otišao za Beograd, gde je izgradio karijeru, oformio porodicu i gde i danas živi. Ipak, nikada nije zaboravio svoj rodni grad i uvek mu se rado vraća. Kao poznati bibliofil, izdavač i knjižar, on je deo svoje bogate, lične biblioteke poklonio Javnoj biblioteci „Bora Stanković” u Vranju, sa željom da budućim pokolenjima daruje vrednu zbirku koja će svima biti od koristi

Dragan Mininčić Ciga diplomirao je 1972. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Nekako u to vreme u Beogradu je otvoren „Prosvetin” Antikvarijat u Knez Mihajlovoj ulici, u zgradi Akademije nauka, zamišljen da bude jedan od najvećih na Balkanu, da bi se preko njega podstakla ponuda starih i retkih knjiga. Za njima se osećala nasušna potreba na policama Narodne biblioteke Srbije, koja se tih godina uveliko obnavljala posle rušenja do temelja u Drugom svetskom ratu, zatim Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti i drugih biblioteka u ondašnjoj Jugoslaviji.
 
Zaveštanje budućim generacijama Vranjanaca

Privatna arhiva

Za direktora Antikvarijata postavljen je upravo Dragan Mininčić, koji će na tom mestu ostati čitavih trideset godina. U međuvremenu, od 1991. do 1994. godine, u najtežem vremenu za izdavaštvo, Mininčić je bio i generalni direktor „Prosvete”. Dragan Mininčić Ciga kao vrsni poznavalac pisane reči, dobitnik je više priznanja i nagrada, među kojima su: „Zlatni beočug”, „Vozarevićeva nagrada”, „Zlatni knjižar”, zlatna značka „Kulturno-prosvetne zajednica Srbije”, nagrada izdavača i udruženja knjižara Hrvatske i mnogih drugih.
 
Zaveštanje budućim generacijama Vranjanaca

Privatna arhiva

Družio se i sarađivao sa mnogim srpskim književnicima i likovnim umetnicima, ljudima koji su stvarali kulturu u drugoj polovini 20. veka, kao i sa savremenim kulturnim pregaocima. Kao čovek kome je knjiga bila životno opredeljenje, posao i ljubav istovremeno, Mininčić je postao strastveni kolekcionar, istančanog ukusa i velikog interesovanja za pisanu i štampanu reč. Širinu njegovog duha i studiozno poznavanje ne samo književnosti, već društvenih nauka uopšte, svakako ilustruju izuzetni naslovi njegove velike i dragocene biblioteke.
 
Ovaj pasionirani ljubitelj kvalitetne, retke i vredne „pisane reči” na svojim putovanjima po svetu posećivao je najveće riznice srpskih rukopisnih i štampanih knjiga iz proteklih vekova, istovremeno znalački stvarajući svoju ličnu, impresivnu biblioteku. Ugledajući se na većinu širokogrudih erudita koje je poznavao i drugovao sa njima, Dragan se i sam odlučio da daruje deo svoje privatne kolekcije vranjskoj biblioteci, sledeći svoje unutrašnje lične, tradicionalne i umetničke porive, želeći da plodovi njegovog rada budu sačuvani od zaborava.
 
Zaveštanje budućim generacijama Vranjanaca

Privatna arhiva

Svestan značaja koje legatorstvo ima kroz pretvaranje privatnih u javne zbirke, Dragan Mininčić preuzima ulogu darodavca i Biblioteci „Bora Stanković” poklanja deo svoje lične kolekcije. „Moja je želja bila da se ove knjige vrate u Vranje, jer većina njih govori o Vranju, o prošlosti grada u kome sam rođen, u kome sam odrastao i čini me srećnim činjenica da će sve to biti dostupno u ovoj biblioteci” - rekao je Mininčić prilikom predaje legata.
 
Legat je oplemenio i obogatio knjižni fond Biblioteke i postao njegova neponovljiva i unikatna celina, koju do sada Biblioteka nije posedovala. Ostavio je u legat skoro 1300 knjiga, a poseban kuriozitet predstavljaju publikacije sa posvetama autora, koje je Mininčić dobijao na poklon od svojih prijatelja, velikana srpske pisane reči. Kratke, ali sažete redke pune poštovanja i uvažavanja ispisali su Dobrica Ćosić, Desanka Maksimović, Milorad Pavić, Ljubivoje Ršumović, Duško Radović, Matija Bećković, Dejan Medaković i mnogi drugi savremenici ovog širokogrudog Vranjanca, darodavca Javne biblioteke ,,Bora Stanković''.
 
Zaveštanje budućim generacijama Vranjanaca

Privatna arhiva

Smeštajni prostor legata upotpunjen je sa šest uramljenih umetničkih slika, to su portreti Danila Kiša i Desanke Maksimović, zatim slika Save Stojkova sa posvetom, Dragana Maleševića Tapija sa posvetom, Miće Popovića, karta Beograda iz 19. veka i autoportret Mome Kapora. Umetničke slike daju posebnu notu ambijentu legata i objedinjuju jedinstvenu ideju.
 
Zaveštanje budućim generacijama Vranjanaca

Privatna arhiva

Svaki legat je jedno zaveštanje, duhovno i fizičko svedočanstvo, afirmacija dobročinstva i altruizma, imovina za buduće generacije. Darodavci poput gospodina Mininčića veoma su značajni za vranjsku biblioteku, koja predstavlja važan segment širokog konteksta gradske baštine. Ovakvo darivanje u sebi nosi jedan uzvišen životni princip i želju da zadovoljstvo i radost traju, šireći na dalje sam čin dobročinstva.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).