Завештање будућим генерацијама Врањанаца

Најбоље из Србије

23.11.2022. - 09:30

Завештање будућим генерацијама Врањанаца

Драган Мининчић Цига познати је Врањанац који је још као средњошколац отишао за Београд, где је изградио каријеру, оформио породицу и где и данас живи. Ипак, никада није заборавио свој родни град и увек му се радо враћа. Као познати библиофил, издавач и књижар, он је део своје богате, личне библиотеке поклонио Јавној библиотеци „Бора Станковић” у Врању, са жељом да будућим поколењима дарује вредну збирку која ће свима бити од користи

Драган Мининчић Цига дипломирао је 1972. године на Економском факултету у Београду. Некако у то време у Београду је отворен „Просветин” Антикваријат у Кнез Михајловој улици, у згради Академије наука, замишљен да буде један од највећих на Балкану, да би се преко њега подстакла понуда старих и ретких књига. За њима се осећала насушна потреба на полицама Народне библиотеке Србије, која се тих година увелико обнављала после рушења до темеља у Другом светском рату, затим Библиотеке Српске академије наука и уметности и других библиотека у ондашњој Југославији.
 
Завештање будућим генерацијама Врањанаца

Приватна архива

За директора Антикваријата постављен је управо Драган Мининчић, који ће на том месту остати читавих тридесет година. У међувремену, од 1991. до 1994. године, у најтежем времену за издаваштво, Мининчић је био и генерални директор „Просвете”. Драган Мининчић Цига као врсни познавалац писане речи, добитник је више признања и награда, међу којима су: „Златни беочуг”, „Возаревићева награда”, „Златни књижар”, златна значка „Културно-просветне заједница Србије”, награда издавача и удружења књижара Хрватске и многих других.
 
Завештање будућим генерацијама Врањанаца

Приватна архива

Дружио се и сарађивао са многим српским књижевницима и ликовним уметницима, људима који су стварали културу у другој половини 20. века, као и са савременим културним прегаоцима. Као човек коме је књига била животно опредељење, посао и љубав истовремено, Мининчић је постао страствени колекционар, истанчаног укуса и великог интересовања за писану и штампану реч. Ширину његовог духа и студиозно познавање не само књижевности, већ друштвених наука уопште, свакако илуструју изузетни наслови његове велике и драгоцене библиотеке.
 
Овај пасионирани љубитељ квалитетне, ретке и вредне „писане речи” на својим путовањима по свету посећивао је највеће ризнице српских рукописних и штампаних књига из протеклих векова, истовремено зналачки стварајући своју личну, импресивну библиотеку. Угледајући се на већину широкогрудих ерудита које је познавао и друговао са њима, Драган се и сам одлучио да дарује део своје приватне колекције врањској библиотеци, следећи своје унутрашње личне, традиционалне и уметничке пориве, желећи да плодови његовог рада буду сачувани од заборава.
 
Завештање будућим генерацијама Врањанаца

Приватна архива

Свестан значаја које легаторство има кроз претварање приватних у јавне збирке, Драган Мининчић преузима улогу дародавца и Библиотеци „Бора Станковић” поклања део своје личне колекције. „Моја је жеља била да се ове књиге врате у Врање, јер већина њих говори о Врању, о прошлости града у коме сам рођен, у коме сам одрастао и чини ме срећним чињеница да ће све то бити доступно у овој библиотеци” - рекао је Мининчић приликом предаје легата.
 
Легат је оплеменио и обогатио књижни фонд Библиотеке и постао његова непоновљива и уникатна целина, коју до сада Библиотека није поседовала. Оставио је у легат скоро 1300 књига, а посебан куриозитет представљају публикације са посветама аутора, које је Мининчић добијао на поклон од својих пријатеља, великана српске писане речи. Кратке, али сажете редке пуне поштовања и уважавања исписали су Добрица Ћосић, Десанка Максимовић, Милорад Павић, Љубивоје Ршумовић, Душко Радовић, Матија Бећковић, Дејан Медаковић и многи други савременици овог широкогрудог Врањанца, дародавца Јавне библиотеке ,,Бора Станковић''.
 
Завештање будућим генерацијама Врањанаца

Приватна архива

Смештајни простор легата употпуњен је са шест урамљених уметничких слика, то су портрети Данила Киша и Десанке Максимовић, затим слика Саве Стојкова са посветом, Драгана Малешевића Тапија са посветом, Миће Поповића, карта Београда из 19. века и аутопортрет Моме Капора. Уметничке слике дају посебну ноту амбијенту легата и обједињују јединствену идеју.
 
Завештање будућим генерацијама Врањанаца

Приватна архива

Сваки легат је једно завештање, духовно и физичко сведочанство, афирмација доброчинства и алтруизма, имовина за будуће генерације. Дародавци попут господина Мининчића веома су значајни за врањску библиотеку, која представља важан сегмент широког контекста градске баштине. Овакво даривање у себи носи један узвишен животни принцип и жељу да задовољство и радост трају, ширећи на даље сам чин доброчинства.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).