Život kao umetničko delo

Najbolje iz Srbije

29.01.2021. - 09:30

Život kao umetničko delo

„Umetnost na najlepši način zbližava ljude“ - obojio je ovim rečima sliku o svojoj umetničkoj karijeri Nenad Vasiljević Neški iz Bora

Štafelaj i četkice su mu najbolje društvo, a njegov atelje je mesto gde nastaje magija. Nenad Vasiljević Neški, samouki slikar iz Bora, umetnička dela stvara već 40 godina, a od ove godine vrata svog ateljea otvorio je svim ljubiteljima slikarstva.
 
Zaljubljenik u Borsko jezero, u okviru svog doma napravio je pravu umetničku oazu. Prostor gde stvara oplemenio je bogatom bibliotekom, a zidove ukrasio svojim umetničkim delima. I, što je najbitnije, sve to učinio dostupnim svojim Boranima, ali i posetiocima ovog jezerskog bisera istočne Srbije.
 
Život kao umetničko delo

Privatna arhiva

„Za svakog slikara vrhunac u karijeri je kada ima svoj atelje i galeriju“, sa ponosom počinje priču Neški.
 
Ovaj talentovani umetnik ove godine obeležava jubilej - 40 godina bavljenja slikarstvom. To je i bio povod da istraje u ideji da otvori svoju galeriju i atelje što je, kako kaže, kruna njegovog dugogodišnjeg rada. Kako bi ostvario svoju želju, pored toga što je slikar, bio i građevinac, i moler, i keramičar. Njegove umetničke ruke uredile su prostor kojim se danas ponosi.
 
„Srce mi je puno, sva moja dela su ovde i dostupna su svima“, naglašava on.
 
Prvi put je samostalno izlagao davne 1982. godine i do danas je u Boru imao pet izložbi. Borski poštovaoci umetnosti do poslednjeg mesta ispune galeriju kada Neški izlaže svoja dela.
 
Život kao umetničko delo

I. Mitrović

Iako je samouki slikar, umesto umetničkog završio je Mašinski fakultet, a predanim radom, talentom i ljubavlju prema slikarstvu istrajao je u svojoj želji da se bavi umetnošću. Tako slike ovog darovitog umetnika danas krase mnoge borske domove i javne prostore.
 
„Drago mi je da su moje slike našle put do srca mnogih ljudi. Njihova podrška me ohrabruje i motiviše da još više vremena provodim za štafelajem i sa četkicom u ruci”, iskren je Neški.
 
Pored slikarstva, druga velika ljubav mu je knjiga. Kako sam kaže, tu je pronašao sebe, ali i veliki broj iskrenih prijatelja- poštovalaca pisane reči.
 
„Ljubav prema knjizi donela mi je lep život pun druženja sa rečima i ljudima velikog srca. Moja supruga, koja je veliki knjiški moljac, mi je podrška u svemu tome“, priča okružen zavidnom bibliotekom.
 
U duhu toga je ove godine, uz finansijsku podršku grada, izdao i monografiju u kojoj je sublimirao svoj umetnički opus i višegodišnji slikarski rad.
 
Dok završavamo razgovor, nastavlja da četkicom vešto dočarava lepote Borskog jezera, koje mu je, kako kaže, večita inspiracija.
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.