Живот као уметничко дело

Најбоље из Србије

29.01.2021. - 09:30

Живот као уметничко дело

„Уметност на најлепши начин зближава људе“ - обојио је овим речима слику о својој уметничкој каријери Ненад Васиљевић Нешки из Бора

Штафелај и четкице су му најбоље друштво, а његов атеље је место где настаје магија. Ненад Васиљевић Нешки, самоуки сликар из Бора, уметничка дела ствара већ 40 година, а од ове године врата свог атељеа отворио је свим љубитељима сликарства.
 
Заљубљеник у Борско језеро, у оквиру свог дома направио је праву уметничку оазу. Простор где ствара оплеменио је богатом библиотеком, а зидове украсио својим уметничким делима. И, што је најбитније, све то учинио доступним својим Боранима, али и посетиоцима овог језерског бисера источне Србије.
 
Живот као уметничко дело

Приватна архива

„За сваког сликара врхунац у каријери је када има свој атеље и галерију“, са поносом почиње причу Нешки.
 
Овај талентовани уметник ове године обележава јубилеј - 40 година бављења сликарством. То је и био повод да истраје у идеји да отвори своју галерију и атеље што је, како каже, круна његовог дугогодишњег рада. Како би остварио своју жељу, поред тога што је сликар, био и грађевинац, и молер, и керамичар. Његове уметничке руке уредиле су простор којим се данас поноси.
 
„Срце ми је пуно, сва моја дела су овде и доступна су свима“, наглашава он.
 
Први пут је самостално излагао давне 1982. године и до данас је у Бору имао пет изложби. Борски поштоваоци уметности до последњег места испуне галерију када Нешки излаже своја дела.
 
Живот као уметничко дело

И. Митровић

Иако је самоуки сликар, уместо уметничког завршио је Машински факултет, а преданим радом, талентом и љубављу према сликарству истрајао је у својој жељи да се бави уметношћу. Тако слике овог даровитог уметника данас красе многе борске домове и јавне просторе.
 
„Драго ми је да су моје слике нашле пут до срца многих људи. Њихова подршка ме охрабрује и мотивише да још више времена проводим за штафелајем и са четкицом у руци”, искрен је Нешки.
 
Поред сликарства, друга велика љубав му је књига. Како сам каже, ту је пронашао себе, али и велики број искрених пријатеља- поштовалаца писане речи.
 
„Љубав према књизи донела ми је леп живот пун дружења са речима и људима великог срца. Моја супруга, која је велики књишки мољац, ми је подршка у свему томе“, прича окружен завидном библиотеком.
 
У духу тога је ове године, уз финансијску подршку града, издао и монографију у којој је сублимирао свој уметнички опус и вишегодишњи сликарски рад.
 
Док завршавамо разговор, наставља да четкицом вешто дочарава лепоте Борског језера, које му је, како каже, вечита инспирација.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).