Zlatna era šaha u Beloj Crkvi

Najbolje iz Srbije

21.06.2021. - 09:30

Zlatna era šaha u Beloj Crkvi

Varvara Veljković i Miloš Obradović predstavljaju dvoje mladih i talentovanih šahista, odličnih učenika i decu raskošnog talenta

Opština Bela Crkva može se ponositi šahovskom tradicijom i klubom koji već devet decenija okuplja belocrkvanske šahiste. Ove godine, prvi put, titulu kadetskih šampiona Vojvodine poneli su Varvara Veljković i Miloš Obradović, članovi Šah kluba „Bela Crkva“.
 
Zlatna era šaha u Beloj Crkvi

Privatna arhiva

Na 28. šahovskom festivalu za mlade Vojvodine, u grupi kadeta do 18 godina, Varvara je osvojila zlatnu medalju sa dobijenih šest poena i sedam odigranih partija.
 
Prema oceni FIDE majstora Miloša Stankovića, Varavara je odigrala najlepšu partiju na turniru protiv drugoplasirane takmičarke iz Novog Sada.
 
Njenu partiju nazvao je „Šahovskom lepoticom“ i kaže da je Varvara nastupila ratnički od samog starta. U 15 poteza, nakon tri žrtvovane figure, iznudila je predaju protivnice.
 
„U sazvežđu zaista lepih partija, prisutni u turnirskoj sali nisu ostali nemi na ovu partiju i svi su je ocenili za jednu od najlepših, ako ne i najlepšu partiju dosadašnjeg turnira“ - rekao je Miloš Stanković.
 
Zlatna era šaha u Beloj Crkvi

Privatna arhiva

Varvara ima 17 godina, pohađa treći razred Belocrkvanske gimnazije, beleži odličan uspeh u školi, a šahom se bavi sedam godina. Kaže - šah je naučila od tate, u vreme kada je bila predškolac.
 
Stevan Grozdić, trener i predsednik Šah kluba “Bela Crkva”, upoznao je Varvaru 2013. godine, na simultanci održanoj u centru Bele Crkve.
 
„Varvara je prišla stolu i upitala me da li može da igra. Partija je otpočela, a ona ni jednog trenutka nije mislila o odbrani, već je od samog početka krenula u napad, koji je krunisala lepim matom. Odmah sam shvatio da se radi o raskošnom talentu i devojčici koja ima oštar i kombinatorni stil igre“ - ističe Grozdić.
 
Varvara je od tog trenutka članica Šah kluba “Bela Crkva”, aktivno trenira i na brojnim takmičenjima postiže zapažene rezultate. Poseduje izuzetno oštar i beskompromisan stil igre, veliku upornost i želju za pobedom.
 
Zlatna era šaha u Beloj Crkvi

Privatna arhiva

Miloš Obradović u svojoj konkurenciji dečaka do 18. godina, igrao je mini meč od 4 partije sa protivnikom iz Inđije, gde je pobedio 2,5 prema 1,5 i osvojio zlatnu medalju.
 
Inače, Miloš je od malena pokazivao talenat za umetnost, njegovi radovi našli su se na više kolektivnih, a imao je i svoju samostalnu izložbu slika u Beloj Crkvi. Šah klubu priključio se pre godinu dana, a već prvo takmičenje donelo mu je zlatnu medalju. Nastaviće da vredno trenira u cilju usavršavanja i postizanja još boljih rezultata.
 
Zlatna era šaha u Beloj Crkvi

Privatna arhiva

Lokalna samouprava opštine Bela Crkva izdvojila je dodatna sredstva kako bi mladi šahisti imali što bolje uslove za treninge, kao i za odlazak na naredna takmičenja. Predsednica opštine Violeta Simić posetila je šah klub i tom prilikom odigrala partiju šaha sa Varvarom, a nakon dobijenog mata, rekla je - „Tako to rade šampioni“.
 
Zlatna era šaha u Beloj Crkvi

Privatna arhiva

Šah klub u Beloj Crkvi sledeće godine obeležava redak i jedinstveni jubilej na vojvođanskim prostorima - 90 godina postojanja i rada. Od davnina su šahisti davali značajan doprinos opštem ugledu Bele Crkve. Mladi šahisti Varvara i Miloš nastavljaju da zlatnim slovima pišu istoriju šaha u Beloj Crkvi, a želja im je da u belocrkvansku opštinu stigne medalja i sa državnog šampionata.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).