Златна ера шаха у Белој Цркви

Најбоље из Србије

21.06.2021. - 09:30

Златна ера шаха у Белој Цркви

Варвара Вељковић и Милош Обрадовић представљају двоје младих и талентованих шахиста, одличних ученика и децу раскошног талента

Општина Бела Црква може се поносити шаховском традицијом и клубом који већ девет деценија окупља белоцркванске шахисте. Ове године, први пут, титулу кадетских шампиона Војводине понели су Варвара Вељковић и Милош Обрадовић, чланови Шах клуба „Бела Црква“.
 
Златна ера шаха у Белој Цркви

Приватна архива

На 28. шаховском фестивалу за младе Војводинe, у групи кадета до 18 година, Варвара je освојила златну медаљу са добијених шест поена и седам одиграних партија.
 
Према оцени ФИДЕ мајстора Милоша Станковића, Варавара је одиграла најлепшу партију на турниру против другопласиране такмичарке из Новог Сада.
 
Њену партију назвао је „Шаховском лепотицом“ и каже да је Варвара наступила ратнички од самог старта. У 15 потеза, након три жртвоване фигуре, изнудила је предају противнице.
 
„У сазвежђу заиста лепих партија, присутни у турнирској сали нису остали неми на ову партију и сви су је оценили за једну од најлепших, ако не и најлепшу партију досадашњег турнира“ - рекао је Милош Станковић.
 
Златна ера шаха у Белој Цркви

Приватна архива

Варвара има 17 година, похађа трећи разред Белоцркванске гимназије, бележи одличан успех у школи, а шахом се бави седам година. Kаже - шах је научила од тате, у време када је била предшколац.
 
Стеван Гроздић, тренер и председник Шах клуба “Бела Црква”, упознао је Варвару 2013. године, на симултанци одржаној у центру Беле Цркве.
 
„Варвара је пришла столу и упитала ме да ли може да игра. Партија је отпочела, а она ни једног тренутка није мислила о одбрани, већ је од самог почетка кренула у напад, који је крунисала лепим матом. Одмах сам схватио да се ради о раскошном таленту и девојчици која има оштар и комбинаторни стил игре“ - истиче Гроздић.
 
Варвара је од тог тренутка чланица Шах клуба “Бела Црква”, активно тренира и на бројним такмичењима постиже запажене резултате. Поседује изузетно оштар и бескомпромисан стил игре, велику упорност и жељу за победом.
 
Златна ера шаха у Белој Цркви

Приватна архива

Милош Обрадовић у својој конкуренцији дечака до 18. година, играо је мини меч од 4 партије са противником из Инђије, где је победио 2,5 према 1,5 и освојио златну медаљу.
 
Иначе, Милош је од малена показивао таленат за уметност, његови радови нашли су се на више колективних, а имао је и своју самосталну изложбу слика у Белој Цркви. Шах клубу прикључио се пре годину дана, а већ прво такмичење донело му је златну медаљу. Наставиће да вредно тренира у циљу усавршавања и постизања још бољих резултата.
 
Златна ера шаха у Белој Цркви

Приватна архива

Локална самоуправа општине Бела Црква издвојила је додатна средства како би млади шахисти имали што боље услове за тренинге, као и за одлазак на наредна такмичења. Председница општине Виолета Симић посетила је шах клуб и том приликом одиграла партију шаха са Варваром, а након добијеног мата, рекла је - „Тако то раде шампиони“.
 
Златна ера шаха у Белој Цркви

Приватна архива

Шах клуб у Белој Цркви следеће године обележава редак и јединствени јубилеј на војвођанским просторима - 90 година постојања и рада. Од давнина су шахисти давали значајан допринос општем угледу Беле Цркве. Млади шахисти Варвара и Милош настављају да златним словима пишу историју шаха у Белој Цркви, а жеља им је да у белоцркванску општину стигне медаља и са државног шампионата.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).