Saopštenja

06.01.2024. - 07:30

Božićna čestitka

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas božićnu čestitku Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru. U čestitki se kaže: 

„Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve srdačno čestitam Badnji dan i Božić, uz iskrenu želju da veliki praznik proslavite u miru, radosti i blagostanju.
 
Proslavljanje Božića u našem narodu ima dubok duhovni i istorijski koren koji je ponosno negovan i prenošen s generacije na generaciju. Čvrstu nadu i nadahnuće uliva saznanje da u našoj Srbiji, zemlji mira, solidarnosti i napretka, uz puno razumevanja i poštovanja, saborno čuvamo trajne hrišćanske vrednosti koje su naš narod stolećima okupljale i ujedinjavale.
 
Srpska pravoslavna crkva ima nemerljivu i jedinstvenu ulogu u očuvanju našeg bogatog duhovnog i kulturnoistorijskog nasleđa. Ona je primer posvećenosti u služenju narodu, u brizi o njegovom obrazovanju, duhovnom i moralnom napretku.
 
Duhovna snaga našeg naroda i Srpske pravoslavne crkve, posebno je izražena na našem stradalnom Kosovu i Metohiji, na kojem čuvamo srpski narod i našu državu Srbiju u celini, koja će nastaviti da snažno pomaže i ulaže u naše svetinje, jer nam je sveta dužnost da se Pećka kandila nikada ne ugase.
 
Izražavam Vam, Vaša Svetosti, duboku zahvalnost za neumorni trud i ogroman doprinosu razvoju konstruktivnog dijaloga između Srpske pravoslavne crkve i naših državnih institucija, uz uverenje da je on na dobro svim našim građanima.
 
Iskreno Vam želim uspeh u odgovornoj patrijaraškoj službi, uz radosni pozdrav: Mir Božiji, Hristos se rodi!
 
Beograd,
06. januar 2024. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).