Saopštenja

15.02.2024. - 18:05

Čestitka državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je, povodom Dana državnosti Republike Srbije, čestitku državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Entonija Blinkena. U čestitki se kaže:

„U ime naroda Sjedinjenih Država, želim da čestitam narodu Srbije Dan državnosti.
 
Sjedinjene Države cene strateško partnerstvo sa Srbijom. Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa i negovanju stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti srpskog i američkog naroda. Posvećeni smo pružanju podrške vašem cilju članstva u Evropskoj uniji i radujemo se saradnji sa novom vladom Srbije i našim evropskim partnerima kako bismo pomogli Srbiji u ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU. Sjedinjene Države ohrabruju Srbiju da sprovede svoje obaveze i nastavi dalje putem dijaloga pod pokroviteljstvom EU, kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Kosovom.
 
Sjedinjene Države se raduju daljoj ekonomskoj, saradnji u oblasti energetske bezbednosti i odbrambenoj saradnji sa Srbijom. Duboko cenimo vašu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, dok nastavlja da pruža otpor agresorskom ratu Rusije. Učešće Srbije u mirovnim misijama UN i EU uz snage SAD u multinacionalnoj misiji Međunarodnih snaga i posmatrača na Sinaju, predstavlja primer neprocenjive uloge koju Srbija ima u jačanju mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou.
 
Na kraju, iskreno vam čestitam na uspešnoj kandidaturi Srbije za domaćina EXPO27 u Beogradu i želim vam uspeh u pripremama za ovaj izuzetan događaj.
 
Narodu Srbije želim miran i prosperitetan Dan državnosti i godinu pred nama“, navodi se u čestitki državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.
 
 
Beograd,
15. februar 2024. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).