Саопштења

15.02.2024. - 18:05

Честиткa државног секретара Сједињених Америчких Држава

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је, поводом Дана државности Републике Србије, честитку државног секретара Сједињених Америчких Држава Ентонија Блинкена. У честитки се каже:

„У име народа Сједињених Држава, желим да честитам народу Србије Дан државности.
 
Сједињене Државе цене стратешко партнерство са Србијом. Радујемо се јачању наших билатералних односа и неговању стабилније, сигурније и просперитетније будућности српског и америчког народа. Посвећени смо пружању подршке вашем циљу чланства у Европској унији и радујемо се сарадњи са новом владом Србије и нашим европским партнерима како бисмо помогли Србији у испуњавању критеријума за приступање ЕУ. Сједињене Државе охрабрују Србију да спроведе своје обавезе и настави даље путем дијалога под покровитељством ЕУ, како би се постигао свеобухватни споразум о нормализацији са Косовом.
 
Сједињене Државе се радују даљој економској, сарадњи у области енергетске безбедности и одбрамбеној сарадњи са Србијом. Дубоко ценимо вашу подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине, док наставља да пружа отпор агресорском рату Русије. Учешће Србије у мировним мисијама УН и ЕУ уз снаге САД у мултинационалној мисији Међународних снага и посматрача на Синају, представља пример непроцењиве улоге коју Србија има у јачању мира и безбедности на регионалном и глобалном нивоу.
 
На крају, искрено вам честитам на успешној кандидатури Србије за домаћина EXPO27 у Београду и желим вам успех у припремама за овај изузетан догађај.
 
Народу Србије желим миран и просперитетан Дан државности и годину пред нама“, наводи се у честитки државног секретара САД Ентонија Блинкена.
 
 
Београд,
15. фебруар 2024. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).