Saopštenja

09.05.2020. - 07:03

Čestitka povodom Dana Evrope

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Evrope predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu, kao i komesaru za susedsku politiku i proširenje Oliveru Varheiju.

U pismu predsednika Vučića se kaže:
 
„Dragi prijatelji,
 
Čestitam vam Dan Evrope, dan pobede ideje ujedinjenja različitosti u miru i solidarnosti.
 
Put evropskog jedinstva, koji je započet pre sedamdeset godina vizionarskom idejom Roberta Šumana, još je privlačan nama koji želimo da postanemo deo evropske porodice. Kao što je Šuman u Deklaraciji istakao da će „ona izroniti iz konkretnih dostignuća, koji će pre svega omogućiti iskrenu solidarnost“, tako se i mi nadamo da će naša dostignuća na dugom i teškom putu do članstva u Evropskoj uniji biti adekvatno vrednovana i da će Srbija, uz vašu podršku i pomoć, ali i kritiku, postati zemlja koju ćete rado videti kao ravnopravnog člana, jer je to naš cilj. Uporno radimo na tome da Srbija bude uređena i uspešna zemlja. Verujem da i mi, našom podrškom i pomoći, ali i kritikom, možemo da doprinesemo da Evropska unija postane još bolje mesto za život, kao što ćemo, politikom mira i saradnje, nastaviti da se borimo za stabilnost na Zapadnom Balkanu.
 
Ohrabreni smo porukama sa Samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, jer postojanje evropske perspektive predstavlja jak podsticaj našim političkim, ekonomskim i društvenim reformama. Nadam se da će, kada Evropska unija uspešno nadvlada izazove sa kojima se sada suočava, reč perspektiva biti zamenjena rečju proširenje, jer bismo time dobili jasan odgovor o našoj evropskoj budućnosti.
 
Na ovaj dan slavlja, želim da zahvalim što ste, dok se svi borimo protiv korona virusa, iskazali brigu i za našu zemlju. Sigurniji smo kada znamo da je Evropska unija uz nas i u teškim trenucima. Solidarnost koju ste pokazali, a na koju je Srbija odgovorila svojom solidarnošću, doveka ćemo poštovati. Uveren sam da ćemo kroz saradnju u otklanjanju ekonomskih posledica pandemije, stvoriti uslove da ispunimo zajedničke planove za budućnost“, navodi se u čestitki predsednika Vučića evropskim zvaničnicima.  
 
 
Beograd,
09. maj 2020.

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.