Саопштења

09.05.2020. - 07:03

Честитка поводом Дана Европе

Председник Републике Србије Александар Вучић честитао је Дан Европе председнику Европског савета Шарлу Мишелу, председнику Европског парламента Давиду Сасолију, председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен и високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борелу, као и комесару за суседску политику и проширење Оливеру Вархеију.

У писму председника Вучића се каже:
 
„Драги пријатељи,
 
Честитам вам Дан Европе, дан победе идеје уједињења различитости у миру и солидарности.
 
Пут европског јединства, који је започет пре седамдесет година визионарском идејом Роберта Шумана, још је привлачан нама који желимо да постанемо део европске породице. Као што је Шуман у Декларацији истакао да ће „она изронити из конкретних достигнућа, који ће пре свега омогућити искрену солидарност“, тако се и ми надамо да ће наша достигнућа на дугом и тешком путу до чланства у Европској унији бити адекватно вреднована и да ће Србија, уз вашу подршку и помоћ, али и критику, постати земља коју ћете радо видети као равноправног члана, јер је то наш циљ. Упорно радимо на томе да Србија буде уређена и успешна земља. Верујем да и ми, нашом подршком и помоћи, али и критиком, можемо да допринесемо да Европска унија постане још боље место за живот, као што ћемо, политиком мира и сарадње, наставити да се боримо за стабилност на Западном Балкану.
 
Охрабрени смо порукама са Самита Европске уније и Западног Балкана, јер постојање европске перспективе представља јак подстицај нашим политичким, економским и друштвеним реформама. Надам се да ће, када Европска унија успешно надвлада изазове са којима се сада суочава, реч перспектива бити замењена речју проширење, јер бисмо тиме добили јасан одговор о нашој европској будућности.
 
На овај дан славља, желим да захвалим што сте, док се сви боримо против корона вируса, исказали бригу и за нашу земљу. Сигурнији смо када знамо да је Европска унија уз нас и у тешким тренуцима. Солидарност коју сте показали, а на коју је Србија одговорила својом солидарношћу, довека ћемо поштовати. Уверен сам да ћемо кроз сарадњу у отклањању економских последица пандемије, створити услове да испунимо заједничке планове за будућност“, наводи се у честитки председника Вучића европским званичницима.  
 
 
Београд,
09. мај 2020.

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.