Saopštenja

07.02.2021. - 07:44

Čestitka predsednika SAD povodom Dana državnosti Srbije

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden uputio je pismo-čestitku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, u kojoj se kaže:

"U ime američkog naroda upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara.
 
Imajući u vidu 140 godina partnerstva između naših dveju zemalja, Sjedinjene Države ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti.
 
I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje.
 
Snaga naših odnosa temelji se na dubokoj istoriji veza između naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svetska rata i mi izuzetno cenimo veliki doprinos koji su Srbi dali američkom društvu u mnogim oblastima. Takođe cenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije KOVID-19, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana.
 
Radujem se saradnji sa Vama na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država. Vama i narodu Srbije želim da radosno proslavite svoj praznik“, navodi se u čestitki predsednika Bajdena.
 
Beograd,
7. februar 2021. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).