Саопштења

07.02.2021. - 07:44

Честитка председника САД поводом Дана државности Србије

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден упутио је писмо-честитку председнику Републике Србије Александру Вучићу поводом Дана државности Србије, у којој се каже:

"У име америчког народа упућујем искрене честитке Вама и Вашим суграђанима поводом Дана државности Србије 15. фебруара.
 
Имајући у виду 140 година партнерства између наших двеју земаља, Сједињене Државе остају трајно посвећене унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности.
 
И даље остајемо непоколебљиви у подршци циљу Србије у погледу европских интеграција и пружамо вам подстицај да и даље предузимате тешке кораке ка постизању тог циља, укључујући увођење неопходних реформи и постизање свеобухватног споразума о нормализацији са Косовом, који је фокусиран на међусобно признање.
 
Снага наших односа темељи се на дубокој историји веза између наших народа који су ратовали као савезници у оба светска рата и ми изузетно ценимо велики допринос који су Срби дали америчком друштву у многим областима. Такође ценимо нашу блиску сарадњу у борби против пандемије КОВИД-19, док се заједно суочавамо са овим глобалним изазовом без преседана.
 
Радујем се сарадњи са Вама на продубљивању пријатељских веза између наших земаља и јачању односа између Србије и Сједињених Држава. Вама и народу Србије желим да радосно прославите свој празник“, наводи се у честитки председника Бајдена.
 
Београд,
7. фебруар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).