Saopštenja

01.10.2019. - 07:00

Čestitka predsedniku Narodne Republike Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu povodom velikog jubileja, 70-godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, uz najbolje želje kineskom narodu, sa kojim nas veže čelično prijateljstvo, da nastavi putem svestranog napretka, sledeći mudro liderstvo. U čestitki se, između ostalog, kaže:

„Srbija pozdravlja sve uspehe koje Kina postiže od Dana osnivanja 1. oktobra 1949. godine. Pod vizionarskim rukovodstvom njenih lidera, uz snažno jedinstvo Komunističke partije Kine, Vaša divna zemlja je u poslednjih sedam decenija, uprkos brojnim izazovima na unutrašnjem i međunarodnom planu, izrasla u jednog od najuvažavanijih partnera u svetu, koji doprinosi očuvanju mira i stabilnosti, kao i globalnom razvoju.
 
Dozvolite mi, Ekselencijo, da izrazim svoje duboko poštovanje prema Vama i drugim velikim kineskim liderima, jer su svi uspesi Kine u poslednjih sedam decenija rezultat Vaše i njihove promišljenosti, znanja, hrabrosti i čvrste vere u narod i svoje ideale. Svojim neuporedivim razvojem u samo 70 godina, Kina je pokazala svetu kako se upornošću, radom i posvećenošću rukovodstva i naroda od nerazvijene zemlje izgrađuje ekonomska sila, pionir u infrastrukturnim poduhvatima i predvodnik u oblasti inovacija, modernih tehnologija i svemirskih istraživanja. Istovremeno, Kina je jedan od najboljih primera kako se, na miran i dostojanstven način, brani sopstveni integritet i državni suverenitet i rešavaju istorijski sporovi. Uveren sam da će, uz Vaše liderstvo u uspešnom sprovođenju reformi, sa ciljem izgradnje socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, Kina uskoro ostvariti i veliki kineski san na dobrobit celog sveta.
 
Izuzetno sam ponosan na činjenicu da su odnosi naših dveju zemalja dostigli najviši nivo u istoriji, upravo sada kada imam čast da budem predsednik Srbije, i time jedinstvenu priliku da, zajedno sa Vama, ulažem napore ka daljem obogaćivanju svestranog strateškog partnerstva. Radujem se što je Srbija deo vizionarske inicijative „Pojas i put“, koja svojim širenjem nudi mogućnosti daljeg napretka celom svetu, što potvrđuje i sve veći broj zemalja koje joj se priključuju. Srbija pridaje izuzetan značaj i saradnji na regionalnom nivou, kroz mehanizam saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.
 
Raduje nas razvoj ekonomske saradnje, posebno projektne saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, kao i nove kineske investicije u Srbiji, poput uspešnog ulaganja u Železaru Smederevo i RTB Bor, što, uz otvaranje novih fabrika, doprinosi ukupnom razvoju Srbije i regiona u celini.
 
Koristim ovu priliku da još jednom ponovim posebnu zahvalnost Narodnoj Republici Kini na pomoći u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao pitanju od suštinskog državnog i nacionalnog interesa. Imajući u vidu njen ugled i uticaj u svetu, izuzetno cenimo razumevanje Kine, posebno u svetlu najnovijih pokušaja tzv. Kosova za nelegalno članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama. Istovremeno, želim da Vam ponovim odlučnu i nedvosmislenu podršku Srbije politici „jedne Kine“, navodi u čestitki predsednik Vučić dodajući da se nada skoroj poseti predsednika Sija Srbiji.
 
Beograd,
01. oktobar 2019. godine
 

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.