Саопштења

01.10.2019. - 07:00

Честитка председнику Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку председнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу поводом великог јубилеја, 70-годишњице оснивања Народне Републике Кине, уз најбоље жеље кинеском народу, са којим нас веже челично пријатељство, да настави путем свестраног напретка, следећи мудро лидерство. У честитки се, између осталог, каже:

„Србија поздравља све успехе које Кина постиже од Дана оснивања 1. октобра 1949. године. Под визионарским руководством њених лидера, уз снажно јединство Комунистичке партије Кине, Ваша дивна земља је у последњих седам деценија, упркос бројним изазовима на унутрашњем и међународном плану, израсла у једног од најуважаванијих партнера у свету, који доприноси очувању мира и стабилности, као и глобалном развоју.
 
Дозволите ми, Екселенцијо, да изразим своје дубоко поштовање према Вама и другим великим кинеским лидерима, јер су сви успеси Кине у последњих седам деценија резултат Ваше и њихове промишљености, знања, храбрости и чврсте вере у народ и своје идеале. Својим неупоредивим развојем у само 70 година, Кина је показала свету како се упорношћу, радом и посвећеношћу руководства и народа од неразвијене земље изграђује економска сила, пионир у инфраструктурним подухватима и предводник у области иновација, модерних технологија и свемирских истраживања. Истовремено, Кина је један од најбољих примера како се, на миран и достојанствен начин, брани сопствени интегритет и државни суверенитет и решавају историјски спорови. Уверен сам да ће, уз Ваше лидерство у успешном спровођењу реформи, са циљем изградње социјализма са кинеским карактеристикама за ново доба, Кина ускоро остварити и велики кинески сан на добробит целог света.
 
Изузетно сам поносан на чињеницу да су односи наших двеју земаља достигли највиши ниво у историји, управо сада када имам част да будем председник Србије, и тиме јединствену прилику да, заједно са Вама, улажем напоре ка даљем обогаћивању свестраног стратешког партнерства. Радујем се што је Србија део визионарске иницијативе „Појас и пут“, која својим ширењем нуди могућности даљег напретка целом свету, што потврђује и све већи број земаља које јој се прикључују. Србија придаје изузетан значај и сарадњи на регионалном нивоу, кроз механизам сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе.
 
Радује нас развој економске сарадње, посебно пројектне сарадње у области инфраструктуре и енергетике, као и нове кинеске инвестиције у Србији, попут успешног улагања у Железару Смедерево и РТБ Бор, што, уз отварање нових фабрика, доприноси укупном развоју Србије и региона у целини.
 
Користим ову прилику да још једном поновим посебну захвалност Народној Републици Кини на помоћи у очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије, као питању од суштинског државног и националног интереса. Имајући у виду њен углед и утицај у свету, изузетно ценимо разумевање Кине, посебно у светлу најновијих покушаја тзв. Косова за нелегално чланство у међународним организацијама и институцијама. Истовремено, желим да Вам поновим одлучну и недвосмислену подршку Србије политици „једне Кине“, наводи у честитки председник Вучић додајући да се нада скорој посети председника Сија Србији.
 
Београд,
01. октобар 2019. године
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).