Saopštenja

15.06.2019. - 07:00

Čestitka predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas pismo čestitku predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu, u kome se kaže:

„Vaša ekselencijo, dragi prijatelju,
 
Primite moje iskrene čestitke za rođendan, uz najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti, na dobrobit prijateljske Kine i svih njenih građana.
 
Dozvolite mi da još jednom izrazim veliko poštovanje za Vaš požrtvovan rad, sa uverenjem da će Kina, uz mudrost i odvažnost, svojstvene Vašem liderstvu, nastaviti da dostiže impresivne ciljeve i niže nove uspehe u svim oblastima, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu, posebno u ovoj godini kada Narodna Republika Kina obeležava sedamdesetogodišnjicu osnivanja.
 
I ovom prilikom Vam zahvaljujem za srdačno gostoprimstvo, koje ste mi ukazali tokom Drugog foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put, a posebno za čast da budem među trojicom lidera, koji su imali završnu reč na tom eminentnom skupu. Vaša inicijativa Pojas i put će, kroz povezivanje Kine sa zemljama na novom Putu svile, kao i njihovo međusobno povezivanje, učiniti da svet bude bogatiji i zato Vam zahvaljujem na tome što je Srbija deo tog najvećeg razvojnog projekta u savremenom svetu. Srbija će, verujući u ideale ravnopravnosti i solidarnosti, uvek biti podrška nastojanju Kine da, uz poštovanje međunarodnog prava i načela jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, društveno i ekonomsko uređenje, istorijsko nasleđe ili stepen razvoja, gradi pravedniji svetski poredak. Zahvaljujući tome, kao i svesrdnom zalaganju za mir i stabilnost, uživate veliko poštovanje, ne samo u Kini, već i daleko van njenih granica, gde god se poštuju istinsko slobodarstvo i nezavisnost.
 
Ponosan sam što sam predsednik Srbije dok je, bez obzira na geografsku udaljenost, sa Kinom čvrsto vezuju sveobuhvatno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo, zasnovani na međusobnom uvažavanju i razumevanju. Vama, našem dragom prijatelju, dugujemo veliku zahvalnost za stalan napredak bilateralne saradnje u svim oblastima, a posebno za intenzivan politički dijalog i plodonosnu ekonomsku saradnju.
 
Uz trajnu zahvalnost za iskrenu podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i doslednom stavu o pitanjima od suštinskog državnog i nacionalnog interesa, želim da potvrdim, ekselencijo, nepromenjivu poziciju Srbije u podršci politici jedne Kine.
 
Uz veliku radost što ću imati čast da Vam ponovo poželim dobrodošlicu u Srbiji, primite, ekselencijo, srdačne pozdrave i izraze mog dubokog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.
 
Beograd,
15. jun 2019. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).