Saopštenja

14.07.2020. - 07:05

Čestitka predsedniku Republike Francuske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, povodom nacionalnog praznika Republike Francuske, uputio čestitku predsedniku Emanuelu Makronu, u kojoj se kaže:

„Čestitam Vam praznik, dan kada Francuska proslavlja neprolazno pravo čoveka na slobodu, jednakost i bratstvo. Četrnaestog dana svakog jula podsećamo se da su i za nas, građane Srbije, francuske nacionalne vrednosti trajan uzor.
 
Ako je, kako kaže francuska izreka, "prošlost najbolji prorok budućnosti", očekujem da se veze srpskog i francuskog naroda, koje su bile neraskidive u najtežim istorijskim okolnostima i koje su nailazile na različite izazove, sada ponovo razmahnu. Vi ste im, Vašom prošlogodišnjom posetom Beogradu i srčanim govorom ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj, dali snažan podsticaj, jer ste pokazali posebno poštovanje prema srpskom narodu, kao što je to davno učinio Vaš sunarodnik Alfons de Lamartin kada je rekao da je "srpski narod imao ponosito srce koje se moglo rascepati, ali ne i saviti, kao što se ne može saviti ni srce hrasta u gori".
 
Dozvolite mi da Vam ovom prilikom zahvalim za srdačno gostoprimstvo, koje ste mi ukazali prošle nedelje u Parizu. I tim nezaboravnim izrazom uvažavanja ste pokazali  koliko je Vaše poštovanje za moju zemlju. Srbija, budite uvereni, zna da uzvrati na Vaš prijateljski odnos, koji odlikuje i razumevanje za naše stavove.
 
Ekselencijo,
 
Srbija i Francuska i danas dele vrednosti na kojima počiva savremena Evropa i uveren sam da ćemo imati Vašu podršku da ostvarimo naš evropski put, u korist mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
 
Snaga Francuske je i snaga Evrope i zato, uz iskrene čestitke povodom nacionalnog praznika, upućujem Vam i najbolje želje za dalji napredak Vaše zemlje i blagostanje svih njenih građana.
 
Primite, gospodine predsedniče, srdačne pozdrave i izraze posebnog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.
 
Beograd, 14. jul 2020. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.