Саопштења

14.07.2020. - 07:05

Честитка председнику Републике Француске

Председник Републике Србије Александар Вучић је, поводом националног празника Републике Француске, упутио честитку председнику Емануелу Макрону, у којој се каже:

„Честитам Вам празник, дан када Француска прославља непролазно право човека на слободу, једнакост и братство. Четрнаестог дана сваког јула подсећамо се да су и за нас, грађане Србије, француске националне вредности трајан узор.
 
Ако је, како каже француска изрека, "прошлост најбољи пророк будућности", очекујем да се везе српског и француског народа, које су биле нераскидиве у најтежим историјским околностима и које су наилазиле на различите изазове, сада поново размахну. Ви сте им, Вашом прошлогодишњом посетом Београду и срчаним говором испред Споменика захвалности Француској, дали снажан подстицај, јер сте показали посебно поштовање према српском народу, као што је то давно учинио Ваш сународник Алфонс де Ламартин када је рекао да је "српски народ имао поносито срце које се могло расцепати, али не и савити, као што се не може савити ни срце храста у гори".
 
Дозволите ми да Вам овом приликом захвалим за срдачно гостопримство, које сте ми указали прошле недеље у Паризу. И тим незаборавним изразом уважавања сте показали  колико је Ваше поштовање за моју земљу. Србија, будите уверени, зна да узврати на Ваш пријатељски однос, који одликује и разумевање за наше ставове.
 
Екселенцијо,
 
Србија и Француска и данас деле вредности на којима почива савремена Европа и уверен сам да ћемо имати Вашу подршку да остваримо наш европски пут, у корист мира и стабилности на Западном Балкану.
 
Снага Француске је и снага Европе и зато, уз искрене честитке поводом националног празника, упућујем Вам и најбоље жеље за даљи напредак Ваше земље и благостање свих њених грађана.
 
Примите, господине председниче, срдачне поздраве и изразе посебног уважавања“, наводи се у честитки председника Вучића.
 
Београд, 14. јул 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).