oredsednik solo.jpg

04.01.2013. - 00:00

EULEKS nije sposoban da osigura bezbednost bilo koga.

Beograd, 04. januar 2013. godine – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najoštrije je osudio nesposobnost misije EULEKS na Kosovu i Metohiji da odgovori na zahtev da u manastiru Gračanica prisustvuje Božićnoj liturgiji.

Predsednik Srbije podneo je zahtev 28 decembra 2012. godine misiji EULEKS-a u Prištini da 07. januara u Gračanici učestvuje u Božićnoj liturgiji. S obzirom na to da još uvek nije stigao odgovor na zahtev, sasvim je očigledno da EULEKS nije statusno neutralna misija i nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji Pokrajine.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić očekuje da se u nastavku pregovora Beograda i Prištine obezbedi primena međunarodnih propisa i Rezolucije 1244, a pre svega da se omogući bezbednost svih građana koji borave na teritoriji KiM, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Ograničenja slobode kretanja predstavljaju grubu povredu osnovnih ljudskih prava definisanih u Povelji UN i neprihvatljiva su sa aspekta civilizacijskih vrednosti za koje se i Evropska Unija zalaže.

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.