oredsednik solo.jpg

Саопштења

04.01.2013. - 00:00

ЕУЛЕКС није способан да осигура безбедност било кога.

Београд, 04. januar 2013. године – Председник Србије Томислав Николић најоштрије је осудио неспособност мисије ЕУЛЕКС на Косову и Метохији да одговори на захтев да у манастиру Грачаница присуствује Божићној литургији.

Председник Србије поднео је захтев 28 децембра 2012. године мисији ЕУЛЕКС-а у Приштини да 07. јануара у Грачаници учествује у Божићној литургији. С обзиром на то да још увек није стигао одговор на захтев, сасвим је очигледно да ЕУЛЕКС није статусно неутрална мисија и није у стању да осигура безбедност било кога, па ни председника Србије на Косову и Метохији, чиме се обесмишљава постојање те институције на територији Покрајине.

 

Председник Србије Томислав Николић очекује да се у наставку преговора Београда и Приштине обезбеди примена међународних прописа и Резолуције 1244, а пре свега да се омогући безбедност свих грађана који бораве на територији КиМ, без обзира на националну припадност. Ограничења слободе кретања представљају грубу повреду основних људских права дефинисаних у Повељи УН и неприхватљива су са аспекта цивилизацијских вредности за које се и Европска Унија залаже.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).