04.11.2014. - 15:34

File: Uz podršku predsednika Nikolića Srbija odlučno ide ka EU

Beograd, 04. novembar 2014. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić dobio je pismo od Štefana Filea, komesara za proširenje Evropske unije. U svom pismu gospodin File posebno navodi da je podrška, koju je predsednik Nikolić pružio evropskoj perspektivi Srbije značila da je ona spremna da odlučno ide ka Evropskoj Uniji u izazovnim uslovima, kao i da je impresioniran dostignućima naše zemlje u ovim teškim vremenima.

U pismu komesar File takođe kaže:

“Poštovani gospodine predsedniče,

Budući da se moj mandat komesara za proširenje i evropsku susedsku politiku bliži kraju, želeo bih da Vam se zahvalim na odličnoj saradnji. U toku proteklih pet godina, Komisija je ojačala kredibilitet politike proširenja i unapredila svoju sposobnost prilagođavanja tako što je obezbedila veću usredsređenost na sprovođenje fundamentalnih reformi u ranoj fazi procesa proširenja.

Podrška koju Vi pružate evropskoj perspektivi Srbije značila je da je ona spremna da odlučno ide ka Evropskoj uniji u izazovnim uslovima.

Impresioniran sam dostignućima Srbije u ovim teškim vremenima. Ko bi pre pet godina mogao i da zamisli da će nas prijava Srbije za članstvo u Evropskoj uniji do ovde dovesti u procesu pristupanja?”…

Komesar File u svom pismu predsedniku Nikoliću takođe ističe da će “Put ka Evropskoj uniji i dalje biti zahtevan proces. Teški ekonomski izazovi sa kojima se Srbija suočava će naročito zahtevati hrabrost i odlučnost kako političkog vrha, tako i građana.

Ohrabren sam ambicioznim ekonomskim ciljevima koje je Vlada Srbije sebi zacrtala u tom pogledu… Uveren sam da će Srbija uspeti da odgovori na ključne izazove i nastaviti da igra vodeću ulogu u regionu Zapadnog Balkana.

Vašoj zemlji i Vama lično želim puno uspeha u daljoj realizaciji našeg zajedničkog evropskog poduhvata. Evropska komisija će i dalje biti snažan i pouzdan partner Vaše zemlje na daljem putu Srbije ka Evropskoj uniji”.

Na kraju pisma upućenog predsedniku Republike Srbije, Štefan File je, kao poseban izraz prijateljstva, svojeručno napisao:

“Poštovani predsedniče,

Zajedno smo prešli dugačak put od prvog susreta u Briselu, i svih ovih godina sam uvažavao Vaše poverenje i otvorenost. Nadam se da će nam se putevi ponovo ukrstiti u budućnosti.”

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).