Saopštenja

10.05.2013. - 16:25

Junacima uz počast i zahvalnost

Grob neznanog junaka je jedinstveni memorijal u svakoj državi i posvećen uspomeni na sve znane i neznane žrtve oružanih sukoba u prošlosti.

Brojne države su, podstaknute tim primerom, uspostavile Grob neznanog junaka kao centralni vojni memorijal u zemlji (SAD, Velika Britanija, Belgija, Italija,Kraljevina Jugoslavija, SSSR).
Grob neznanog junaka na planini Avala podignut je u periodu između 1934. i 1938. godine. Njegova funkcija jeste centralno pijetetno mesto u državi i memorijal na kome se povodom obeležavanja nacionalnog praznika, kao i Dana primirja u Prvom svetskom ratu i Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, odaje počast svim nevinim žrtvama i herojima oružanog sukoba čija se godišnjica obeležava.
U zavisnosti od povoda, šef države (predsednik Republike, odnosno njegov izaslanik), polaganjem venca odaje počast, nakon čega se pristupa upisivanju u Spomen-knjigu. Prisustvo predsednika Republike, kao predstavnika svih građana, predstavlja čin odavanja počasti u ime čitave države.
Nakon 1945. godine i Drugog svetskog rata, u svetu je ustanovljena tradicija odavanja počasti na Grobu neznanog junaka i povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu (9. maj). 
Ta praksa u našoj državi, kao i u brojnim drugim zemljama, postoji decenijama.
Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, u Spomen-knjigu se upisuje tekst kojim se odaje počast junacima i žrtvama tog oružanog sukoba, a  9. maja upisuje se prigodan tekst kojim se odaje zahvalnost i izražava pijetet oslobodiocima domovine, kao i žrtvama Drugog svetskog rata.
Stoga, u najmanju ruku, čudi pisanje pojedinih beogradskih medija, kao i „stručni" komentari pojedinih prestoničkih istoričara o navodnom lapsusu predsednika Republike Srbije gospodina Tomislava Nikolića u vezi sa izborom mesta i sadržajem teksta koji je upisao 9. maja ove godine u Spomen-knjigu Groba neznanog junaka.
Osim što su time pokazali elementarno neznanje i malicioznost, tvorci „vesti o lapsusu" i njihovi „stručni konsultanti" dali su sebi slobodu da time unize državni praznik i žrtve Drugog svetskog rata na teritoriji naše zemlje.
Takođe, čudi i da se "objektivni" analitičari nisu oglasili prethodnih godina kada su, poštujući državni protokol, istog datuma i na istom mestu, tekstove sličnog sadržaja upisivali bivši predsednici Republike Srbije ili njihovi izaslanici.
 
Pres služba predsednika Republike
 

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.