Саопштења

10.05.2013. - 16:25

Јунацима уз почаст и захвалност

Гроб незнаног јунака је јединствени меморијал у свакој држави и посвећен успомени на све знане и незнане жртве оружаних сукоба у прошлости.

Бројне државе су, подстакнуте тим примером, успоставиле Гроб незнаног јунака као централни војни меморијал у земљи (САД, Велика Британија, Белгија, Италија,Краљевина Југославија, СССР).
Гроб незнаног јунака на планини Авала подигнут је у периоду између 1934. и 1938. године. Његова функција јесте централно пијететно место у држави и меморијал на коме се поводом обележавања националног празника, као и Дана примирја у Првом светском рату и Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, одаје почаст свим невиним жртвама и херојима оружаног сукоба чија се годишњица обележава.
У зависности од повода, шеф државе (председник Републике, односно његов изасланик), полагањем венца одаје почаст, након чега се приступа уписивању у Спомен-књигу. Присуство председника Републике, као представника свих грађана, представља чин одавања почасти у име читаве државе.
Након 1945. године и Другог светског рата, у свету је установљена традиција одавања почасти на Гробу незнаног јунака и поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату (9. мај). 
Та пракса у нашој држави, као и у бројним другим земљама, постоји деценијама.
На Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембра, у Спомен-књигу се уписује текст којим се одаје почаст јунацима и жртвама тог оружаног сукоба, а  9. маја уписује се пригодан текст којим се одаје захвалност и изражава пијетет ослободиоцима домовине, као и жртвама Другог светског рата.
Стога, у најмању руку, чуди писање појединих београдских медија, као и „стручни" коментари појединих престоничких историчара о наводном лапсусу председника Републике Србије господина Томислава Николића у вези са избором места и садржајем текста који је уписао 9. маја ове године у Спомен-књигу Гроба незнаног јунака.
Осим што су тиме показали елементарно незнање и малициозност, творци „вести о лапсусу" и њихови „стручни консултанти" дали су себи слободу да тиме унизе државни празник и жртве Другог светског рата на територији наше земље.
Такође, чуди и да се "објективни" аналитичари нису огласили претходних година када су, поштујући државни протокол, истог датума и на истом месту, текстове сличног садржаја уписивали бивши председници Републике Србије или њихови изасланици.
 
Прес служба председника Републике
 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).