Oproštajna poseta regionalne direktorke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan

Saopštenja

30.04.2021. - 13:12

Oproštajna poseta regionalne direktorke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu regionalnu direktorku Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan, Žužanu Hargitaj, sa kojom je razgovarao o rezultatima saradnje sa ovom uticajnom institucijom, ekonomskim posledicama pandemije, kao i o portfoliju EBRD za privlačenje investicija sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Predsednik Vučić je zahvalio Hargitovoj na izuzetnoj saradnji i posebno istakao značaj zajedničkih projekata Srbije i EBRD koji su i u uslovima pandemije KOVID-19 uticali na privredni rast Srbije. Predsednik je dodao da su odgovorna politika i stabilna ekonomska situacija jedni od osnovnih pokretača novih investicija u Srbiji, što potvrđuje i stalni rast podrške EBRD našoj zemlji.
 
Posebna tema razgovora bila je podrška razvoju preduzetništva kroz posebne garancijske šeme koje će prevashodno imati za cilj podizanje konkurentnosti i pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i mladim preduzetnicima.
 
Sagovornici su se dogovorili i o nastavku zajedničkog rada na reformi i modernizaciji javnih preduzeća, što je od posebnog značaja za Srbiju imajući u vidu da je upravo taj proces jedan od osnova podizanja nivoa konkurentnosti i profitabilnosti.
 
Sagovornici su se saglasili da, uprkos teškim posledicama po ekonomiju, ova godina predstavlja izuzetnu priliku za privlačenje novih ulaganja u Srbiju, budući da su naše zdrave i stabilne javne finansije doprinele da budemo otporniji na uticaj pandemije od drugih zemalja u regionu.
 
Predsednik Vučić je rekao da se nada nastavku dobre saradnje i da su investicije EBRD u privatni sektor, posebno u mala i srednja preduzeća, više nego dobrodošle. Na sastanku je bilo razgovora i o planovima za saradnju EBRD sa lokalnim samoupravama, koje će doprineti razvoju gradova i mesta u Srbiji.
 
Predsednik je poželeo Žužani Hargitaj mnogo uspeha u daljem profesionalnom angažmanu.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
30. april 2021. godine

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.