Опроштајна посета регионалне директорке Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан

Саопштења

30.04.2021. - 13:12

Опроштајна посета регионалне директорке Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету регионалну директорку Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан, Жужану Харгитај, са којом је разговарао о резултатима сарадње са овом утицајном институцијом, економским последицама пандемије, као и о портфолију ЕБРД за привлачење инвестиција са посебним акцентом на мала и средња предузећа.

Председник Вучић је захвалио Харгитовој на изузетној сарадњи и посебно истакао значај заједничких пројеката Србије и ЕБРД који су и у условима пандемије КОВИД-19 утицали на привредни раст Србије. Председник је додао да су одговорна политика и стабилна економска ситуација једни од основних покретача нових инвестиција у Србији, што потврђује и стални раст подршке ЕБРД нашој земљи.
 
Посебна тема разговора била је подршка развоју предузетништва кроз посебне гаранцијске шеме које ће превасходно имати за циљ подизање конкурентности и помоћ микро, малим и средњим предузећима, као и младим предузетницима.
 
Саговорници су се договорили и о наставку заједничког рада на реформи и модернизацији јавних предузећа, што је од посебног значаја за Србију имајући у виду да је управо тај процес један од основа подизања нивоа конкурентности и профитабилности.
 
Саговорници су се сагласили да, упркос тешким последицама по економију, ова година представља изузетну прилику за привлачење нових улагања у Србију, будући да су наше здраве и стабилне јавне финансије допринеле да будемо отпорнији на утицај пандемије од других земаља у региону.
 
Председник Вучић је рекао да се нада наставку добре сарадње и да су инвестиције ЕБРД у приватни сектор, посебно у мала и средња предузећа, више него добродошле. На састанку је било разговора и о плановима за сарадњу ЕБРД са локалним самоуправама, које ће допринети развоју градова и места у Србији.
 
Председник је пожелео Жужани Харгитај много успеха у даљем професионалном ангажману.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
30. април 2021. године

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.