23.05.2018. - 14:20

Pismo predsednika Narodne Republike Kine Sija Đinpinga

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping odgovorio je na pismo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je tražio blisku saradnju sa Narodnom Republikom Kinom u svim oblastima od obostranog značaja. U pismu predsednika Sija se navodi:

„Poštovani predsedniče Vučiću,

Vaše pismo me je mnogo odbradovalo. Veoma cenim to što Vi poklanjate veliku pažnju razvoju odnosa sa Kinom i aktivno se zalažete za unapređenje praktične saradnje naših dveju zemalja.

Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije odlično se razvija, učvršćuje se međusobno političko poverenje, intenzivno napreduje praktična saradnja u oblastima energetske i saobraćajne infrastrukture, kao i u drugim oblastima, što predstavlja konkretne interese naroda naših dveju zemalja.

Saradnja u oblasti vojne industrije i trgovine predstavlja važan izraz visokog nivoa međusobnog političkog poverenja i strateškog karaktera bilateralnih odnosa Kine i Srbije. Kineska strana je spremna da sa srpskom stranom razgovara o produbljivanju razmene i saradnje u oblasti vojne industrije i trgovine, kao i saradnje u drugim oblastima, neprekidno obogaćujući sadržaj Sveobuhvatnog strateškog partnerstva dveju zemalja. Kineska strana izražava dobrodošlicu srpskoj delegaciji, koja bi došla u posetu Kini na razgovor o konkretnim temama, u terminu  koji će dogovoriti naše resorne institucije.

Ja pridajem veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da sa Vama uložim napor da naše državne odnose podignemo na novi nivo.

Želim Vam veliki uspeh u radu i dobro zdravlje“, navodi se u pismu predsednika Narodne Republike Kine Sija Đinpinga.

Beograd,

23. maj 2018.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).