23.05.2018

Писмо председника Народне Републике Кине Сија Ђинпинга

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг одговорио је на писмо председника Републике Србије Александра Вучића, који је тражио блиску сарадњу са Народном Републиком Кином у свим областима од обостраног значаја. У писму председника Сија се наводи:

 

„Поштовани председниче Вучићу, 

Ваше писмо ме је много одбрадовало. Веома ценим то што Ви поклањате велику пажњу развоју односа са Кином и активно се залажете за унапређење практичне сарадње наших двеју земаља. 

Свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије одлично се развија, учвршћује се међусобно политичко поверење, интензивно напредује практична сарадња у областима енергетске и саобраћајне инфраструктуре, као и у другим областима, што представља конкретне интересе народа наших двеју земаља. 

Сарадња у области војне индустрије и трговине представља важан израз високог нивоа међусобног политичког поверења и стратешког карактера билатералних односа Кине и Србије. Кинеска страна је спремна да са српском страном разговара о продубљивању размене и сарадње у области војне индустрије и трговине, као и сарадње у другим областима, непрекидно обогаћујући садржај Свеобухватног стратешког партнерства двеју земаља. Кинеска страна изражава добродошлицу српској делегацији, која би дошла у посету Кини на разговор о конкретним темама, у термину  који ће договорити наше ресорне институције. 

Ја придајем велику пажњу развоју кинеско-српских односа и спреман сам да са Вама уложим напор да наше државне односе подигнемо на нови ниво. 

Желим Вам велики успех у раду и добро здравље“, наводи се у писму председника Народне Републике Кине Сија Ђинпинга. 

Београд,

23. мај 2018.