condecoran-a-presidente-de-serbia.jpg

20.05.2015. - 14:00

Predsednik Kastro uručio predsedniku Nikoliću najviše kubansko odlikovanje

Beograd, 20. maj 2015. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je juče sa predsednikom Kube, Raulom Kastrom.

Predsednik Kube se zahvalio predsedniku Srbije na poseti i podršci na uspostavljanju dijaloga te zemlje sa SAD. “Srbija je zemlja primer borbe za slobodu i nezavisnost koju je pokazala više puta tokom istorije. Tokom Drugog svetskog rata dali ste nemerljiv doprinos pobedi nad nacizmom i podneli ste ogromnu žrtvu u borbi protiv tog zla. Vaša borba za slobodu i mir, nažalost ne prestaje ni danas” naglasio je predsednik Kastro. Kuba će nastaviti da pruža podršku Srbiji u borbi za teritorijalni integritet i suverenitet, podvukao je predsednik Kastro. On je naglasio značaj produbljivanja bilateralnih odnosa naročito u oblasti ekonomije i investicija. To posebno može da se odnosi na farmaceutsku industriju i zdravstvo, poljoprivredu i saobraćaj. “Promene u zakonodavnom okviru koje su već otpočele tu saradnju mogu značajno olakšati”, naglasio je Kastro.

Predsednik Nikolić se zahvalio predsedniku Kastru na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM i na iskazanom prijateljstvu i spremnosti da se produbljuju bilateralni odnosi dve zemlje. On je rekao da je Kuba svetao primer istrajnosti u borbi za slobodu i rekao da Srbija nikada neće učiniti ništa da odnosi dve zemlje budu poremećeni, već će uložiti maksimalne napore da se prijateljstvo razvija i produbljuje. Predsednik Nikolić je izneo uverenje da je Srbija potpuno spremna na unapređenje ekonomske saradnje po evropskim standardima i pravilima. “Dve Vlade treba da se dogovore koji modeli saradnje u oblasti ekonomije mogu što pre da se realizuju” rekao je predsednik Nikolić i izrazio uverenje da će razmena poseta na svim nivoima uslediti u kratkom roku.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić juče je odlikovan najvišim odlikovanjem “Hose Marti“ koje se dodeljuje za doprinos svetskom miru, obrazovanju, kulturi i nauci. Tim oredenom su bili u 2014. godini odlikovani predsednik Rusije i Kine. Orden je predsedniku Nikoliću uručio predsednik Kube Raul Kastro.
Sekretar Vlade Homero Akosta Alvarez je čitavši Ukaz o odlikovanju naglasio doprinos srpskog naroda svetskom miru, posebno u svetlu 70-te godišnjice pobede nad fašizmom, kada je srpski narod ispisao herojske stranice u borbi protiv tog svetskog zla. “Srpski narod je podneo najveće žrtve, srazmerno broju stanovnika. Kuba izražava principijelnu podršku Srbiji da očuva svoj suverenitet i integritet. Predsednik Nikolić je dao nemerljiv doprinos razvijanju bilateralnih odnosa tokom duga niza godina kao predsednik kluba prijateljstva u parlamentu Srbije. Kao predsednik Srbije dali ste prioritet odnosima naše dve zemlje, koji će se sigurno još više unaprediti Vašom posetom Kubi. Primićete najviše odlikovanje naše otadžbine, koje nosi ime našeg narodnog heroja, kao znak ljubavi i poštovanja našeg naroda prema Vama” rekao je Alvarez.

Pismo uredniku:
Hose Marti Perez je kubanski nacionalni heroj, revolucionar, filozof, politički teoretičar, pesnik, esejista, novinar. Jedan je od najvećih latinoameričkih intelektualaca. Koncept slobode i demokratije su istaknute teme u svim njegovim delima. Svojim političkim delovanjem borio se za oslobođenje Kube od Španije, te je proglašen “apostolom kubanske nezavisnosti”. Bio je zagovornik slobodne Latinske Amerike, čemu je dao veliki doprinos, te se smatra herojem i simbolom nezavisnosti regiona. Orden Hose Marti je ustanovljen 1972. godine i najvećeg je ranga, a dodeljuje se za doprinos svetskom miru, u obrazovanju, u kulturi i nauci. Ordenom su u 2014, bili odlikovani i predsednici Rusije i Kine.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).