condecoran-a-presidente-de-serbia.jpg

20.05.2015. - 14:00

Председник Кастро уручио председнику Николићу највише кубанско одликовање

Београд, 20. мај 2015. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је јуче са председником Кубе, Раулом Кастром.

Председник Кубе се захвалио председнику Србије на посети и подршци на успостављању дијалога те земље са САД. “Србија је земља пример борбе за слободу и независност коју је показала више пута током историје. Током Другог светског рата дали сте немерљив допринос победи над нацизмом и поднели сте огромну жртву у борби против тог зла. Ваша борба за слободу и мир, нажалост не престаје ни данас” нагласио је председник Кастро. Куба ће наставити да пружа подршку Србији у борби за територијални интегритет и суверенитет, подвукао је председник Кастро. Он је нагласио значај продубљивања билатералних односа нарочито у области економије и инвестиција. То посебно може да се односи на фармацеутску индустрију и здравство, пољопривреду и саобраћај. “Промене у законодавном оквиру које су већ отпочеле ту сарадњу могу значајно олакшати”, нагласио је Кастро.

Председник Николић се захвалио председнику Кастру на непризнавању једнострано проглашене независности КиМ и на исказаном пријатељству и спремности да се продубљују билатерални односи две земље. Он је рекао да је Куба светао пример истрајности у борби за слободу и рекао да Србија никада неће учинити ништа да односи две земље буду поремећени, већ ће уложити максималне напоре да се пријатељство развија и продубљује. Председник Николић је изнео уверење да је Србија потпуно спремна на унапређење економске сарадње по европским стандардима и правилима. “Две Владе треба да се договоре који модели сарадње у области економије могу што пре да се реализују” рекао је председник Николић и изразио уверење да ће размена посета на свим нивоима уследити у кратком року.

Председник Републике Србије Томислав Николић јуче је одликован највишим одликовањем “Хосе Марти“ које се додељује за допринос светском миру, образовању, култури и науци. Тим ореденом су били у 2014. години одликовани председник Русије и Кине. Орден је председнику Николићу уручио председник Кубе Раул Кастро.
Секретар Владе Хомеро Акоста Алварез је читавши Указ о одликовању нагласио допринос српског народа светском миру, посебно у светлу 70-те годишњице победе над фашизмом, када је српски народ исписао херојске странице у борби против тог светског зла. “Српски народ је поднео највеће жртве, сразмерно броју становника. Куба изражава принципијелну подршку Србији да очува свој суверенитет и интегритет. Председник Николић је дао немерљив допринос развијању билатералних односа током дуга низа година као председник клуба пријатељства у парламенту Србије. Као председник Србије дали сте приоритет односима наше две земље, који ће се сигурно још више унапредити Вашом посетом Куби. Примићете највише одликовање наше отаџбине, које носи име нашег народног хероја, као знак љубави и поштовања нашег народа према Вама” рекао је Алварез.

Писмо уреднику:
Хосе Марти Перез је кубански национални херој, револуционар, филозоф, политички теоретичар, песник, есејиста, новинар. Један је од највећих латиноамеричких интелектуалаца. Концепт слободе и демократије су истакнуте теме у свим његовим делима. Својим политичким деловањем борио се за ослобођење Кубе од Шпаније, те је проглашен “апостолом кубанске независности”. Био је заговорник слободне Латинске Америке, чему је дао велики допринос, те се сматра херојем и симболом независности региона. Орден Хосе Марти је установљен 1972. године и највећег је ранга, а додељује се за допринос светском миру, у образовању, у култури и науци. Орденом су у 2014, били одликовани и председници Русије и Кине.