tan2014-5-29_101413216_1_1.jpg

29.05.2014. - 14:44

Predsednik Nikolić sa ambasadorom NR Kine

Beograd, 29. maj 2014. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas Džang Vanšueom, ambasadorom NR Kine.

Predsednik Nikolić je istakao da Srbija veoma ceni pomoć Kine u savladavanju posledica katastrofalnih poplava
„Pokrenuo sam inicijativu da se organizuje međunarodna donatorska konferencija i predsednik Francuske je prihvatio da ta zemlja bude organizator. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun mi je rekao da će pozvati članice UN da učestvuju i veoma bi nam značilo da se i Kina ali i brojne druge zemlje uključe“ naglasio je predsednik Srbije. Građani Srbije i vlada su uložili ogromne napore da se spasu ljudski životi i materijalna dobra, ali očekujemo i međunarodnu pomoć u sanaciji terena, obnovi uništene privrede, infrastrukture i uništenih i oštećenih objekata“.

Ambasador Džang Vangšue je naglasio da se građani NR Kine duboko saosećaju sa građanima Srbije i porodicama nastradalih u katastrofalnim poplavama koje su zadesile Srbiju. „Vlada NR Kine je uputila pomoć u vrednosti od 800 hiljada dolara i 50 hiljada dolara u novcu“ rekao je ambasador Džang i dodao da su brojne kineske kompanije donirale robu u vrednosti od 450 hiljada dolara. Naglasivši da je rukovodstvo Srbije mudro i efikasno organizovalo i učestvovalo u spašavanju stanovništva i saniranju posledica poplave, ambasador Džang je podvukao da Kina razume Srbiju, jer je i sama bila pogođena tom katastrofalnom elementarnom nepogodom. „Kada je nas zadesila nevolja srpska strana nam je pomogla i mi to jako cenimo“ rekao je Džang, istakavši da će odmah preneti poruku predsednika Nikolića kineskom rukovodstvu.

Predsednik Nikolić je podvukao hitnost u realizaciji donatorske konferencije i izrazio zahvalnost narodu Kine na dosadašnjoj pomoći. „Nije važno kolika je zemlja, već koliko je iskreno prijateljstvo te zemlje, a Srbija je odan i iskren prijatelj Kine“, rekao je predsednik Srbije.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).