tan2014-5-29_101413216_1_1.jpg

Саопштења

29.05.2014. - 14:44

Председник Николић са амбасадором НР Кине

Београд, 29. мај 2014. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас Џанг Ваншуеом, aмбасадором НР Кине.

Председник Николић је истакао да Србија веома цени помоћ Кине у савладавању последица катастрофалних поплава
„Покренуо сам иницијативу да се организује међународна донаторска конференција и председник Француске је прихватио да та земља буде организатор. Генерални секретар УН Бан Ки Мун ми је рекао да ће позвати чланице УН да учествују и веома би нам значило да се и Кина али и бројне друге земље укључе“ нагласио је председник Србије. Грађани Србије и влада су уложили огромне напоре да се спасу људски животи и материјална добра, али очекујемо и међународну помоћ у санацији терена, обнови уништене привреде, инфраструктуре и уништених и оштећених објеката“.

Амбасадор Џанг Вангшуе је нагласио да се грађани НР Кине дубоко саосећају са грађанима Србије и породицама настрадалих у катастрофалним поплавама које су задесиле Србију. „Влада НР Кине је упутила помоћ у вредности од 800 хиљада долара и 50 хиљада долара у новцу“ рекао је амбасадор Џанг и додао да су бројне кинеске компаније донирале робу у вредности од 450 хиљада долара. Нагласивши да је руководство Србије мудро и ефикасно организовало и учествовало у спашавању становништва и санирању последица поплаве, амбасадор Џанг је подвукао да Кина разуме Србију, јер је и сама била погођена том катастрофалном елементарном непогодом. „Када је нас задесила невоља српска страна нам је помогла и ми то јако ценимо“ рекао је Џанг, истакавши да ће одмах пренети поруку председника Николића кинеском руководству.

Председник Николић је подвукао хитност у реализацији донаторске конференције и изразио захвалност народу Кине на досадашњој помоћи. „Није важно колика је земља, већ колико је искрено пријатељство те земље, а Србија је одан и искрен пријатељ Кине“, рекао је председник Србије.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).