tan2016-12-9_94110776_0.jpg

09.12.2016. - 14:45

Predsednik Nikolić sa ambasadorom Republike Kazahstan

Beograd, 09. decembar 2016. godine - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa ambasadorom Republike Kazahstan Nurbahom Rustemovim.

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo postignutim stepenom saradnje Srbije i Kazahstana, konstatujući da su bilateralni odnosi prijateljski i iskreni. „Bliskost dve države i dva naroda dobila je punu afirmaciju posetom predsednika Nursultana Nazarbajeva, Srbiji. Nas je posebno obradovala njegova odluka da ta zemlja intenzivira ekonomsku saradnju sa Srbijom“ podvukao je predsednik Srbije. On je čestitao ambasadoru Kazahstana dve decenije uspešnih diplomatskih odnosa i dvadeset pet godina od proglašenja državnosti. „Vi ste mnogo postigli i pokazali da je uprkos teškoćama, moguće obezbediti prosperitet države i naroda“ naglasio je Nikolić. Predsednik Nikolić je podvukao da bi ulaganje Kazahstana u proizvodnju u i izvoz na treća tržišta sa kojima Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini, bilo u obostranom interesu dve zemlje. Predsednik Nikolić se posebno osvrnuo i na političku situaciju u regionu Jugoistočne Evrope, potvrdivši posvećenost Srbije miru i stabilnosti. „Bez obzira na provokacije koje povremeno stižu od naših suseda, mi ćemo ostati na kursu političke stabilnosti“ naglasio je Nikolić.

Ambasador Kazahstana Nurbah Rustemov se zahvalio predsedniku na visokoj oceni ukupnih dostignuća te zemlje i naglasio da su liderske sposobnosti predsednika Nazarbajeva održale zemlju na visokom nivou. Istovremeno on se zahvalio predsedniku Nikoliću, na ličnom doprinosu u uspostavljanju izvanrednih odnosa između dve zemlje. On je konstatovao da su dva predsednika iskreni prijatelji i imaju izvanredno međusobno razumevanje. „Mesto Srbije u našoj zemlji je posebno i vi imate izuzetne zasluge za to“ podvukao je Rustemov i dodao da će predložiti svojoj vladi da sledeće godine predsednik Nikolić, zajedno sa predsednikom Nazarbajevim potpiše sporazum o unapređenom partnerstvu. Kako je rekao to bi moglo da se desi na sajmu EHRO, izuzetno značajnoj međunarodnoj manifestaciji, koju organizuje Kazastan.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).