tan2017-1-17_9407127_0.jpg

Saopštenja

17.01.2017. - 14:03

Predsednik Nikolić sa ambasadorom SAD, Kajlom Skotom

Beograd, 17. januar 2017. godine - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Beogradu sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kajlom Skotom.

Predsednik Nikolić konstatovao je da su dve zemlje na putu oporavka bilateralne saradnje i izrazio očekivanje da će sa novom administraciom odnosi dve zemlje dobiti novi kontekst. „Među građanima postoji sumnja da Srbija može da ima jednak tretman kao i neke druge zemlje, koje su imale, čini se bolju percepciju u očima SAD“, naglasio je predsednik i dodao da je ponašanje Prištine u vezi sa vozom koji je krenuo iz Beograda, potpuno neprihvatljivo. „Za njih je provokacija voz ukrašen srpskim obeležjima i na taj voz su krenuli bombama i dugim cevima, bez odobrenja KFOR-a. Niko ne postavlja pitanje da li je provokacija to što po teritoriji Kosova idu sa obeležjima velike Albanije i javno promovišu tu besmislenu ideju“, rekao je predsednik Nikolić i dodao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, bez obzira na pritisak velikih sila koje su se okupile oko promocije te nezavisnosti.

Ambasador SAD Kajl Skot se saglasio sa predsednikom oko toga da dve strane ne mogu da ubede jedna drugu oko statusa Kosova. On je podvukao da nije reč o transportu, već o saglasnosti oko ulaska i kretanja po Kosovu.

Predsednik je primetio da prištinske vlasti nisu dopustile da on Božić provede na Kosovu i Metohiji i podsetio svog sagovornika da nije urađeno ništa ni na implementaciji Zajednice srpskih opština: „Ja ću uvek govoriti iskreno i otvoreno i štititi Ustav Republike Srbije. Razumem da vi bezuslovno podržavate nešto na čije ste stvaranje direktno uticali. Vi ste sprovođenjem svoje volje, stvorili mnoge nevolje i ja se nadam da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane“.

Ambasador SAD je naglasio da ta zemlja podržava reforme u Srbiji i otvaranje poglavlja u okviru evropskih integracija. „Srbija je značajan faktor stabilnosti u regionu i odnosi sa susedima su imali svojih uspona i padova“, konstatovao je ambasador Skot i dodao da su napravljeni koraci napred u normalizaciji odnosa sa Kosovom i neki koraci unazad. On je izrazio spremnost da Sjedinjene Američke Države grade jače odnose sa Srbijom.

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.