Tan2013-5-20_91055343_1(1).jpg

20.05.2013. - 12:30

Predsednik Nikolić sa Gvidom Vesterveleom

Beograd, 20. maj 2013. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke, Gvidom Vesterveleom.

Predsednik Nikolić istakao je tom prilikom da je Srbija posvećena rešavanju problema Kosova i Metohije, kao i postizanju plana implementacije sporazuma od 19. aprila, ali da neće prihvatiti implementaciju nečega čega nema u postignutom sporazumu, niti će ikada, ni otvoreno ni prikriveno, prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije. On je dodao da je našoj zemlji veoma važno da što pre dobije datum otpočinjanja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i da zato Srbija neće obmanjivati svoje evropske partnere obećavajući im ono što ne može da učini. Predsednik Republike je rekao da Srbija ne želi da je Evropa izdržava, već želi da radi. Srbiji su potrebne nove investicije da bi omogućila bolji život svojim građanima i zbog toga joj je bitno dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom.

Predsednik Republike Srbije je svom gostu izneo mišljenje da su izgubljene tri nedelje u pokušajima da se dogovori plan implementacije sporazuma od 19. aprila. To je jasan znak da predsednici vlada moraju da predvode dogovore o implementaciji, u prisustvu evropskog komesara Ketrin Ešton, zato što najbolje znaju šta je dogovoreno u sporazumu, istakao je predsednik Nikolić.

Ministar Vestervele složio se sa predsednikom Nikolićem  u vezi potrebe da dogovore o implementaciji vode predsednici vlada. On je dodao da Nemačka vodi otvorenu politiku prema Srbiji i njenom članstvu u Evropskoj uniji, kao i da našu zemlju vidi kao evropsku državu. Evropska perspektiva Srbije je u interesu naše zemlje, ali i Evropske unije, i zato bi voleo da Bundestagu predloži donošenje pozitivne odluke o daljim koracima Srbije na evropskom putu, rekao je Vestervele, naglasivši da je za to veoma važno donošenje plana implementacije sporazuma između Beograda i Prištine.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).