Tan2013-5-20_91055343_1(1).jpg

Саопштења

20.05.2013. - 12:30

Председник Николић са Гвидом Вестервелеом

Београд, 20. мај 2013. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са министром спољних послова Савезне Републике Немачке, Гвидом Вестервелеом.

 
Председник Николић истакао је том приликом да је Србија посвећена решавању проблема Косова и Метохије, као и постизању плана имплементације споразума од 19. априла, али да неће прихватити имплементацију нечега чега нема у постигнутом споразуму, нити ће икада, ни отворено ни прикривено, прихватити независност Косова и Метохије. Он је додао да је нашој земљи веома важно да што пре добије датум отпочињања приступних преговора са Европском унијом и да зато Србија неће обмањивати своје европске партнере обећавајући им оно што не може да учини. Председник Републике је рекао да Србија не жели да је Европа издржава, већ жели да ради. Србији су потребне нове инвестиције да би омогућила бољи живот својим грађанима и због тога јој је битно добијање датума за отпочињање преговора са Европском унијом.
 
Председник Републике Србије је свом госту изнео мишљење да су изгубљене три недеље у покушајима да се договори план имплементације споразума од 19. априла. То је јасан знак да председници влада морају да предводе договоре о имплементацији, у присуству европског комесара Кетрин Ештон, зато што најбоље знају шта је договорено у споразуму, истакао је председник Николић.
 
Министар Вестервеле сложио се са председником Николићем  у вези потребе да договоре о имплементацији воде председници влада. Он је додао да Немачка води отворену политику према Србији и њеном чланству у Европској унији, као и да нашу земљу види као европску државу. Европска перспектива Србије је у интересу наше земље, али и Европске уније, и зато би волео да Бундестагу предложи доношење позитивне одлуке о даљим корацима Србије на европском путу, рекао је Вестервеле, нагласивши да је за то веома важно доношење плана имплементације споразума између Београда и Приштине.  
 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).