31_01_2013(1).jpg

Saopštenja

31.01.2013. - 00:00

Predsednik Nikolić sa Knutom Volebekom

Beograd, 31. januar 2013. godine – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Predsedništvu Srbije (Andrićev venac) sa Knutom Volebekom, Visokim komesarom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Tema sastanka bio je položaj manjina u Srbiji u svetlu evropskih integracija i dobijanja datuma za početak pregovora sa EU.

Predsednik Srbije je istakao da je položaj manjina u Srbiji regulisan na način koji je usklađen sa najvišim evropskim i svetskim standardima i da država svakoj manjini pristupa u skladu sa njenim specifičnostima. I pored toga, rekao je predsednik Nikolić, postoje brojni problemi, ali je Srbija posvećena tome da se krizna žarišta koja su eskalirala u prošlosti nikada više ne ponove. Mnogi problemi koje smo do sada imali rešavaju na aktivan i posvećen način, rekao je presednik Nikolić i dodao da je pravi primer, predstojeće istorijsko pomirenje sa mađarskom manjinom, napredak u rešavanju problema SPC i nepriznate makedonske crkve, davanje prava na obrazovanje i pristup informacijama u medijima rumunskoj manjini i mnogi drugi na kojima država aktivno radi. 
 
Visoki komesar Knut Volebek je obavestio predsednika o aktivnostima na rešavanju situacije sa spomenikom u Preševu, aktivnom učešću u poboljšanju obrazovanja albanskim studentima u tri opštine na jugu Srbije, kao i tri pitanja vezano za Vlahe u Timočkoj dolini. Prvo se odnosi na medije, zatim obrazovanje, i pitanje odnosa rumunske i Srpske pravoslavne crkve. Što se medija tiče, situacija je odlična, s obzirom na to da pripadnici rumunske manjine mogu preko TV Bor da prate programe na svom jeziku. Na obrazovanju se radi uz aktivno učešće Ministarstva prosvete i obrazovanja, ali odnos srpske i rumunske crkve mora aktivnije da se unapredi, smatra Volebek.
 
Predsednik Srbije je potanko objasnio specifičnosti svake manjine u Srbiji, uključujući i vlašku. Srbija je svesna specifičnosti vlaške manjine, istakao je predsednik Nikolić. Vlasi treba da standardizuju svoj jezik i to je nešto u čemu će im Srbija aktivno pomoći, rekao je srpski predsednik.
Sagovornici su se složili da pitanja manjina nisu prepreka na evropskom putu Srbije.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).