31_01_2013(1).jpg

Saopštenja

31.01.2013. - 00:00

Predsednik Nikolić sa Knutom Volebekom

Beograd, 31. januar 2013. godine – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Predsedništvu Srbije (Andrićev venac) sa Knutom Volebekom, Visokim komesarom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Tema sastanka bio je položaj manjina u Srbiji u svetlu evropskih integracija i dobijanja datuma za početak pregovora sa EU.

Predsednik Srbije je istakao da je položaj manjina u Srbiji regulisan na način koji je usklađen sa najvišim evropskim i svetskim standardima i da država svakoj manjini pristupa u skladu sa njenim specifičnostima. I pored toga, rekao je predsednik Nikolić, postoje brojni problemi, ali je Srbija posvećena tome da se krizna žarišta koja su eskalirala u prošlosti nikada više ne ponove. Mnogi problemi koje smo do sada imali rešavaju na aktivan i posvećen način, rekao je presednik Nikolić i dodao da je pravi primer, predstojeće istorijsko pomirenje sa mađarskom manjinom, napredak u rešavanju problema SPC i nepriznate makedonske crkve, davanje prava na obrazovanje i pristup informacijama u medijima rumunskoj manjini i mnogi drugi na kojima država aktivno radi. 
 
Visoki komesar Knut Volebek je obavestio predsednika o aktivnostima na rešavanju situacije sa spomenikom u Preševu, aktivnom učešću u poboljšanju obrazovanja albanskim studentima u tri opštine na jugu Srbije, kao i tri pitanja vezano za Vlahe u Timočkoj dolini. Prvo se odnosi na medije, zatim obrazovanje, i pitanje odnosa rumunske i Srpske pravoslavne crkve. Što se medija tiče, situacija je odlična, s obzirom na to da pripadnici rumunske manjine mogu preko TV Bor da prate programe na svom jeziku. Na obrazovanju se radi uz aktivno učešće Ministarstva prosvete i obrazovanja, ali odnos srpske i rumunske crkve mora aktivnije da se unapredi, smatra Volebek.
 
Predsednik Srbije je potanko objasnio specifičnosti svake manjine u Srbiji, uključujući i vlašku. Srbija je svesna specifičnosti vlaške manjine, istakao je predsednik Nikolić. Vlasi treba da standardizuju svoj jezik i to je nešto u čemu će im Srbija aktivno pomoći, rekao je srpski predsednik.
Sagovornici su se složili da pitanja manjina nisu prepreka na evropskom putu Srbije.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.