31_01_2013(1).jpg

Саопштења

31.01.2013. - 00:00

Председник Николић са Кнутом Волебеком

Београд, 31. јануар 2013. године – Председник Србије Томислав Николић разговарао је у Председништву Србије (Андрићев венац) са Кнутом Волебеком, Високим комесаром Организације за европску безбедност и сарадњу. Тема састанка био је положај мањина у Србији у светлу европских интеграција и добијања датума за почетак преговора са ЕУ.

Председник Србије је истакао да је положај мањина у Србији регулисан на начин који је усклађен са највишим европским и светским стандардима и да држава свакој мањини приступа у складу са њеним специфичностима. И поред тога, рекао је председник Николић, постоје бројни проблеми, али је Србија посвећена томе да се кризна жаришта која су ескалирала у прошлости никада више не понове. Многи проблеми које смо до сада имали решавају на активан и посвећен начин, рекао је преседник Николић и додао да је прави пример, предстојеће историјско помирење са мађарском мањином, напредак у решавању проблема СПЦ и непризнате македонске цркве, давање права на образовање и приступ информацијама у медијима румунској мањини и многи други на којима држава активно ради. 
 
Високи комесар Кнут Волебек је обавестио председника о активностима на решавању ситуације са спомеником у Прешеву, активном учешћу у побољшању образовања албанским студентима у три општине на југу Србије, као и три питања везано за Влахе у Тимочкој долини. Прво се односи на медије, затим образовање, и питање односа румунске и Српске православне цркве. Што се медија тиче, ситуација је одлична, с обзиром на то да припадници румунске мањине могу преко ТВ Бор да прате програме на свом језику. На образовању се ради уз активно учешће Министарства просвете и образовања, али однос српске и румунске цркве мора активније да се унапреди, сматра Волебек.
 
Председник Србије је потанко објаснио специфичности сваке мањине у Србији, укључујући и влашку. Србија је свесна специфичности влашке мањине, истакао је председник Николић. Власи треба да стандардизују свој језик и то је нешто у чему ће им Србија активно помоћи, рекао је српски председник.
Саговорници су се сложили да питања мањина нису препрека на европском путу Србије.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).