grb.jpg

Saopštenja

14.09.2012. - 00:00

Predsednik Nikolić sa Merli Vorlik, ambasadorom SAD-a

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić primio je danas u Beogradu u oproštajnu posetu Njenu Ekselenciju Merli Vorlik, dosadašnjeg ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Predsednik Republike izrazio je tom prilikom saučešće američkom narodu zbog nedavnih ubistava američkih diplomata u Libiji. Predsednik Nikolić je rekao da Amerika može mnogo da pomogne Srbiji, kao i da je naša zemlja spremna da unapredi razgovore sa privremenim vlastima u Prištini, u cilju poboljšanja života svih građana Kosova i Metohije, bez zadiranja u suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. 

Ambasadorka Vorlik još jednom je predsedniku Nikoliću potvrdila da su Sjedinjene Američke Države prijatelj Srbije i dodala da postoje oblasti, poput telekoma ili energetike, gde bi postignuti sporazumi između Beograda i Prištine mogli biti korisni za sve građane. Ona je takođe rekla da joj je žao što odlazi u trenutku kada se Srbija suočava sa velikim ekonomskim problemima, ali da bi borba protiv korupcije, koja je započeta, kao i početak stabilizacije ekonomske situacije u našoj zemlji, mogli biti pozitivan znak američkim investitorima da je Srbija zemlja koja je bezbedna za ulaganja. Ambasadorka Vorlik je dodala da bi američke firme bile zainteresovane da ulažu u ekološke izvore energije u Srbiji, poput izgradnje elektrana na vetar. Ona je naglasila i da Amerika nastavlja da podržava Srbiju na njenom putu evropskih integracija.

Predsednik Nikolić zahvalio se ambasadorki Vorlik na dosadašnjoj saradnji i izrazio nadu da će podjednako kvalitetna biti i saradnja sa novim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država.

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.