Slovacka.jpg

Saopštenja

04.06.2013. - 14:41

Predsednik Nikolić sa ministrom spoljnih poslova Republike Slovačke

Beograd, 04. jun 2013. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa Miroslavom Lajčakom, ministrom spoljnih poslova Republike Slovačke.

 
Slovačka podržava ideju da se Srbiji krajem juna bez ikakvih daljih uslova dodeli datum otpočinjanja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, istakao je ministar Lajčak. On je rekao i da je Srbija u prethodnom periodu povukla mnogo hrabrih i odgovornih poteza u cilju rešavanja problema Kosova i Metohije i uspostavljanju trajne stabilnosti u ovom delu Evrope i da je ubeđen da sada ne postoji nijedna zemlja u Evropskoj uniji koja bi tvrdila da postoje bilo kakvi problemi za otvaranje pregovora sa Srbijom. Implementacija do sada postignutih sporazuma je ono što se sada očekuje od Srbije, rekao je ministar Lajčak. Ministar spoljnih poslova Slovačke je još jednom uputio poziv predsedniku Republike Srbije da prisustvuje samitu šefova država i vlada centralne i istočne Evrope, koji će biti održan sledeće sedmice u Bratislavi. On je napomenuo da, iako će na samitu biti prisutni i predstavnici privremenih institucija iz Prištine, neće biti istaknuta zastava takozvane „Republike Kosovo“, niti natpisa „Kosovo“, već će samo biti istaknuta imena i prezimena prisutnih.
 
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić prihvatio je poziv da prisustvuje samitu šefova država i vlada centralne i istočne Evrope u Bratislavi. On je napomenuo da je naša zemlja spremna da se sve do sada dogovoreno sprovede, ali uz uslov da to bude u skladu sa statusnom neutralnošću Kosova i Metohije. Predsednik Nikolić je istakao da se lako može rešiti i sporazum o slobodi kretanja, postignut još ranije, ukoliko Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji ne moraju da uzimaju državljanstvo i putne isprave nepostojeće države, takozvane „Republike Kosovo“. On je dodao da je Srbiji veoma važno dobijanje datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, jer će to biti pozitivan znak za investitore, koji su našoj zemlji potrebni da bi oporavila svoju ekonomiju. Rešavanje teške ekonomske situacije i omogućavanje boljeg životnog standarda za sve naše građane mora biti prioritet rada Vlade Republike Srbije u narednom periodu, istakao je predsednik Nikolić. 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.