Slovacka.jpg

Саопштења

04.06.2013. - 14:41

Председник Николић са министром спољних послова Републике Словачке

Београд, 04. јун 2013. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са Мирославом Лајчаком, министром спољних послова Републике Словачке.

 
Словачка подржава идеју да се Србији крајем јуна без икаквих даљих услова додели датум отпочињања приступних преговора са Европском унијом, истакао је министар Лајчак. Он је рекао и да је Србија у претходном периоду повукла много храбрих и одговорних потеза у циљу решавања проблема Косова и Метохије и успостављању трајне стабилности у овом делу Европе и да је убеђен да сада не постоји ниједна земља у Европској унији која би тврдила да постоје било какви проблеми за отварање преговора са Србијом. Имплементација до сада постигнутих споразума је оно што се сада очекује од Србије, рекао је министар Лајчак. Министар спољних послова Словачке је још једном упутио позив председнику Републике Србије да присуствује самиту шефова држава и влада централне и источне Европе, који ће бити одржан следеће седмице у Братислави. Он је напоменуо да, иако ће на самиту бити присутни и представници привремених институција из Приштине, неће бити истакнута застава такозване „Републике Косово“, нити натписа „Косово“, већ ће само бити истакнута имена и презимена присутних.
 
Председник Републике Србије Томислав Николић прихватио је позив да присуствује самиту шефова држава и влада централне и источне Европе у Братислави. Он је напоменуо да је наша земља спремна да се све до сада договорено спроведе, али уз услов да то буде у складу са статусном неутралношћу Косова и Метохије. Председник Николић је истакао да се лако може решити и споразум о слободи кретања, постигнут још раније, уколико Срби који живе на Косову и Метохији не морају да узимају држављанство и путне исправе непостојеће државе, такозване „Републике Косово“. Он је додао да је Србији веома важно добијање датума за отпочињање приступних преговора са Европском унијом, јер ће то бити позитиван знак за инвеститоре, који су нашој земљи потребни да би опоравила своју економију. Решавање тешке економске ситуације и омогућавање бољег животног стандарда за све наше грађане мора бити приоритет рада Владе Републике Србије у наредном периоду, истакао је председник Николић. 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).