Danska.jpg

Saopštenja

07.05.2013. - 16:27

Predsednik Nikolić sa ministrom za evropske poslove Kraljevine Danske

Beograd, 07. maj 2013. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom za evropske poslove Kraljevine Danske, gospodinom Nikolasom Vamenom.

 
Predsednik Nikolić je rekao da je Srbija na dobrom putu da postane moderna, uređena država, koja će uz podršku Evropske unije moći da podigne svoju ekonomiju i omogući bolji životni standard svojim građanima. Takođe, on je istakao  želju da se ekonomska razmena između Srbije i Danske podigne na mnogo viši nivo, pošto godišnja trgovinska razmena u vrednosti od 120 miliona evra zaista ni približno ne predstavlja maksimum koji naše dve države mogu da ostvare. 
 
Osvrćući se na nedavno postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u Briselu, predsednik Nikolić je istakao da Srbija iskreno pregovara, sa željom da se problem Kosova i Metohije reši jednom zauvek. Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, a spremna je da sarađuje na pronalaženju kompromisnog rešenja, koje će omogućiti da ljudi žive bolje. Nakon potpisivanja sporazuma, sada ga treba pretočiti u život, bez pogrešnih tumačenja onoga što je dogovoreno, istakao je predsednik Nikolić.
 
Ministar Vamen je rekao da je sporazum iz Brisela veliki korak na putu stabilizacije odnosa između Beograda i Prištine i da veliku zaslugu za postizanje dogovora imaju predsednik Nikolić i Vlada Srbije. On je dodao da je jasno da se u ovom sporazumu ne govori o priznavanju Kosova, već o normalizaciji odnosa, a da će sledeći važan potez biti njegova implementacija. Ukoliko se implementacija sporazuma što pre ostvari, to bi predstavljalo veliki korak ka daljem napretku Srbije u evrointegracijama, rekao je ministar Vamen.
 
Predsednik Nikolić i ministar Vamen složili su se da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji značajno ne samo za našu zemlju, već i za ceo region, jer se ne može govoriti o Balkanu kao delu Evropske unije bez članstva Srbije u toj asocijaciji.
 

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.