Danska.jpg

07.05.2013. - 16:27

Председник Николић са министром за европске послове Краљевине Данске

Београд, 07. мај 2013. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са министром за европске послове Краљевине Данске, господином Николасом Ваменом.

Председник Николић је рекао да је Србија на добром путу да постане модерна, уређена држава, која ће уз подршку Европске уније моћи да подигне своју економију и омогући бољи животни стандард својим грађанима. Такође, он је истакао  жељу да се економска размена између Србије и Данске подигне на много виши ниво, пошто годишња трговинска размена у вредности од 120 милиона евра заиста ни приближно не представља максимум који наше две државе могу да остваре.

Осврћући се на недавно постизање споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине у Бриселу, председник Николић је истакао да Србија искрено преговара, са жељом да се проблем Косова и Метохије реши једном заувек. Србија никада неће признати независност Косова и Метохије, а спремна је да сарађује на проналажењу компромисног решења, које ће омогућити да људи живе боље. Након потписивања споразума, сада га треба преточити у живот, без погрешних тумачења онога што је договорено, истакао је председник Николић.

Министар Вамен је рекао да је споразум из Брисела велики корак на путу стабилизације односа између Београда и Приштине и да велику заслугу за постизање договора имају председник Николић и Влада Србије. Он је додао да је јасно да се у овом споразуму не говори о признавању Косова, већ о нормализацији односа, а да ће следећи важан потез бити његова имплементација. Уколико се имплементација споразума што пре оствари, то би представљало велики корак ка даљем напретку Србије у евроинтеграцијама, рекао је министар Вамен.

Председник Николић и министар Вамен сложили су се да је пуноправно чланство Србије у Европској Унији значајно не само за нашу земљу, већ и за цео регион, јер се не може говорити о Балкану као делу Европске уније без чланства Србије у тој асоцијацији.

Подели