tan2016-7-14_143711680_1.jpg

14.07.2016. - 15:29

Predsednik Nikolić sa predsednikom mreže nacionalnih instituta Italije

Beograd, 14. jul 2016. godine – „Srbija je mnogo dece iškolovala, koja su nakon toga otišla u svet. Za sve njih i za generacije koje dolaze, mi moramo da stvorimo uslove da nakon usavršavanja u inostranstvu mogu da se vrate, da žive i da rade u svojoj zemlji“, rekao je danas u Beogradu predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić tokom susreta sa profesorom Fernandom Feronijem, predsednikom Mreže nacionalnih instituta Italije.

Predsednik Nikolić je istakao da se saradnja Mreže nacionalnih instituta Italije sa Univerzitetom u Beogradu i sa Institutom za fiziku uklapa u odlične odnose koje imaju Srbija i Italija. Takođe, predsednik Republike je dodao da je naša obaveza da mladim naučnicima stvorimo iste ili bar približne mogućnosti da rade i stvaraju, kao što im se nude i u inostranstvu.

Profesor Feroni je došao u Beograd zbog potpisivanja ugovora o naučnoj, obrazovnoj i tehničkoj saradnji Mreže nacionalnih instituta Italije sa Univerzitetom u Beogradu. On je rekao da je njegova organizacija zainteresovana za zajedničke projekte koje bi ostvarila u saradnji sa Institutom za fiziku i Univerzitetom u Beogradu, kao što je na primer projekat „Verokio“, kao i da bi ti projekti mogli da budu finansirani iz fondova Evropske unije. Takođe, profesor Feroni je ponudio da naši naučnici pohađaju doktorske i postdoktorske studije u Italiji, što bi doprinelo razmeni iskustava i unapređenju saradnje na polju nauke između naše dve zemlje.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).