21_12_2012.jpg

Saopštenja

21.12.2012. - 00:00

Predsednik Nikolić sa predstavnicima Crba sa Kosova i Metohije

Beograd, 21. decembar 2012. godine – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas sa predstavnicima kosovskih Srba, južno i severno od reke Ibar. Tema sastanka bila je Platforma o nastavku pregovora Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istako da je uslov opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jedinstvo svih Srba o ključnim principima koji su predstavljeni u Platformi. Predsednik Nikolić je podsetio da je Beograd do sada rešavao probleme Albanaca u južnoj Pokrajini, a da su Srbima samo pravljeni problemi. Do sada nije postojala odgovornost onih koji su vodili pregovore i država se krila iza činovnika, govoreći da je izvojevana pobedu u pregovorima, a u stvarnosti su Srbi suočeni sa sve većim problemima, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je izrazio želju da Srbi na Kosovu i Metohiji žive zajedno i da se za opstanak bore zajedno, bez podela. Istakavši da vremena nema i da ono što smo mogli juče ne možemo danas, a ono što možemo danas, nećemo moći sutra, predsednik je pozvao predstavnike Srba sa Kosova i Metohije da održe sastanak i donesu zajedničke zaključke o Platformi i eventualne sugestije.  

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije su izrazili zahvalnost, istakavši da dugi niz godina nisu bili okupljeni na jednom mestu i da do sada nisu bili bili konsultovani oko sopstvene sudbine. Podsetivši da su pojedini mediji objavili različite, pogrešne verzije Platforme, oni su dodali da na njihovu radost ona štiti njihove interese, prava i dostojansvo. Srbi sa KiM su dali principijelnu podršku predsedniku Tomislavu Nikoliću i vladi Srbije na institucionalizaciji zaštite prava Srba i Srbije u daljim razgovorima Beograda i Prištine. Ona daje rešenje suštinskih pitanja i ne ostavlja mogućnost podele Kosova i Metohije. Oni su dali predlog da se u Platformi predvidi i bezbedan povratak preko 240.000 proteranih Srba sa teritorije KiM. 

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.