21_12_2012.jpg

Саопштења

21.12.2012. - 00:00

Председник Николић са представницима Cрба са Косова и Метохије

Београд, 21. децембар 2012. године – Председник Србије Томислав Николић састао се данас са представницима косовских Срба, јужно и северно од реке Ибар. Тема састанка била је Платформа о наставку преговора Београда и Приштине.

Председник Србије Томислав Николић је истако да је услов опстанка и останка српског народа на Косову и Метохији јединство свих Срба о кључним принципима који су представљени у Платформи. Председник Николић је подсетио да је Београд до сада решавао проблеме Албанаца у јужној Покрајини, а да су Србима само прављени проблеми. До сада није постојала одговорност оних који су водили преговоре и држава се крила иза чиновника, говорећи да је извојевана победу у преговорима, а у стварности су Срби суочени са све већим проблемима, рекао је председник Србије.

Председник је изразио жељу да Срби на Косову и Метохији живе заједно и да се за опстанак боре заједно, без подела. Истакавши да времена нема и да оно што смо могли јуче не можемо данас, а оно што можемо данас, нећемо моћи сутра, председник је позвао представнике Срба са Косова и Метохије да одрже састанак и донесу заједничке закључке о Платформи и евентуалне сугестије.  

Представници Срба са Косова и Метохије су изразили захвалност, истакавши да дуги низ година нису били окупљени на једном месту и да до сада нису били били консултовани око сопствене судбине. Подсетивши да су поједини медији објавили различите, погрешне верзије Платформе, они су додали да на њихову радост она штити њихове интересе, права и достојансво. Срби са КиМ су дали принципијелну подршку председнику Томиславу Николићу и влади Србије на институционализацији заштите права Срба и Србије у даљим разговорима Београда и Приштине. Она даје решење суштинских питања и не оставља могућност поделе Косова и Метохије. Они су дали предлог да се у Платформи предвиди и безбедан повратак преко 240.000 протераних Срба са територије КиМ. 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).