Hejg(1).jpg

Saopštenja

30.05.2013. - 20:20

Predsednik Nikolić sa šefom diplomatije Velike Britanije Vilijemom Hejgom

Beograd, 30. maj 2013. godine - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa šefom diplomatije Velike Britanije Vilijemom Hejgom.

 
Predsednik Republike je na početku razgovora posebno naglasio istorijsko savezništvo dve zemlje i izrazio žaljenje što je ono bilo narušeno u novijoj istoriji.  Ujedinjeno Kraljevstvo je veoma važan partner Srbije, sa kojim želimo da produbljujemo i unapređujemo bilateralne odnose u svim segmentima, rekao je predsednik Nikolić „Kao čovek koji poštuje tradiciju, iako nisam monarhista, posebno cenim činjenicu da je Velika Britanija pružila utočište kraljevskoj porodici Karađorđević u izgnanstvu“, rekao je srpski predsednik. 
 
Predsednik Tomislav Nikolić je istakao da je Srbija mnogo toga učinila u proteklih godinu dana i da sa punim pravom očekuje dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa Evropskom Unijom. „Mi moramo da pokažemo da radimo najbolje moguće za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji“, rekao je predsednik Nikolić. Srbi treba sami da odlučuju o svojoj bezbednosti, prihodima, školstvu, zdravstvu i to i na severu i jugu Pokrajine. Srpski predsednik je podvukao: „Koliko god da nam je važno da dobijemo datum, nećemo ništa uraditi u poslednjem času, niti pod pritiskom, kao što je to slučaj bio do sada“.   
 
Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg je čestitao predsedniku i rukovodstvu Srbije na napretku i jasnom i odlučnom vođstvu, pruživši uveravanje da će Velika Britanija podržati dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU.  Što se tiče implementacije sporazuma Beograda i Prištine, on je izrazio očekivanje da će se ostvariti održiv i konstruktivan napredak. „Tu sam da Vas ohrabrim na Vašem evropskom putu i da Vam prenesem duh podrške, što je moj kolega Gvido Vestervele već učinio“, rekao je šef britanske diplomatije.  
 
Predsednik Nikolić je rekao da Srbija ne treba više da bude predmet bilo kakvih pritisaka, jer je dokazala da je spremna da dijalogom reši sve probleme i predstavlja garant mira i stabilnosti u regionu. 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.